
I första rundan hotas 700 sjömansjobb på Color Lines färjor mellan Oslo och Kiel. I andra rundan kan det vara arbetsvillkoren på hela den nordiska färjemarknaden.
– Om Color Line får flagga om Kielfärjorna till NIS är det stor risk att det blir en dominoeffekt, det kan starta ett race to the bottom med lönedumpning inom den nordiska färjenäringen, säger Ronny Øksnes på Norsk Sjømannsforbund.
Regnet avtar i styrka lagom i tid till manifestationen. LO i Agder och Norsk Sjømannsforbund har kallat till ett protestmöte mot den norska regeringens planer på att låta Color Line flagga om Color Fantasy och Color Magic till det norska internationella registret, NIS.
Drygt ett 100-tal har samlats jämte domkyrkan i Kristiansand. Lågorna på de medhavda facklorna fladdrar i vinden. Stämningen är allvarlig, nästan högtidlig. Man kommer inte ge sig utan en kamp.
– Vi är här för att stötta våra kollegor, säger Roy Henriksen som arbetar som bås på en av Color Lines Superspeed-färjor som går från Kristiansand till Hirtshals.
”Vad kommer sen?”, står det på Roys plakat. Han berättar att oron är stor även på Color Lines Danmarkslinje från Kristiansand.
– Skulle redarna få möjlighet så skulle de flagga om på våra färjor också, säger han.
– Det är bedrövligt, både för oss sjömän och för passagerarna. Det är bara profit som gäller, säger Leif Tangen, som jobbar som bås på en oljerigg i Nordsjön.
Ronny Øksnes, huvudförtroendevald på Color Line, tar till orda i mikrofonen. Frågan om Color Line ska tillåtas flagga om färjorna är större än det politiska spelet i Oslo, menar han.
”Det handlar om människor och familjer. Det handlar om ett anständigt arbetsliv”
– Det handlar om människor och familjer. Det handlar om ett anständigt arbetsliv både i Norge och i Norden. Regeringens politik ödelägger en lång och stolt tradition med nordiska arbetsvillkor ombord på färjorna mellan de nordiska länderna. Detta cyniska spel kommer att rasera hela det nordiska arbetslivet i färjetrafiken.
Mötesdeltagarna nickar igenkännande. Det har gått mer än fyra år sedan Color Line för första gången framförde krav till politikerna att företaget vill flagga om Color Fantasy och Color Magic till NIS för att kunna anställa personal på en lägre lönenivå.
Color Line kom även med ett förtäckt hot: Om inte företaget kunde flagga om till NIS skulle man flytta hela verksamheten med färjor och allt till Danmark. Något som potentiellt kan hota 2500 jobb.
Men opinionstrycket från fackförbund och allmänhet har lyckats avvärja planerna. Ända tills nu – i budgeten som presenterades för drygt tre veckor sedan öppnade regeringen för omflaggning av Kielfärjorna till NIS.
”Inget norskt eller nordiskt sjöfolk kan arbeta till den lön som REGELÄNDRINGen går ut på”
– Inget norskt eller nordiskt sjöfolk kan arbeta ombord till den lön som regeringens förslag till regeländring går ut på. Regeringen vill ge redarna möjlighet att dumpa lönerna i färjenäringen för att öka redarnas redan stora vinster, säger Ronny Øksnes.
Steinar Gundersen har arbetat på Kielfärjorna i 15 år, varav de senaste tio åren på Magic. Han berättar att oron och frustrationen över att inget veta är stor bland besättningen ombord. Tidigare har det varit låg personalomsättning men nu är det flera som har sökt andra jobb.
– Folk trivs på jobbet, så har det alltid varit. Det är bra kollegor ombord, men man börjar bli frustrerade över situationen. Innan var det knappt någon som slutade för ett annat jobb men nu börjar folk se sig omkring efter nya, vilket jag har full förståelse för. Nu senast var det fyra kockar som fått jobb på Nordsjön, berättar han.
Samtidigt är det inte alla kategorier ombord som kan få nya jobb så lätt. Steinar Gundersen bor i Risö, en mindre by utanför Kristiansand. Där finns inga jobb varken som sjöman eller bartender.
– En omflaggning får stora konsekvenser för många. Ska jag få ett nytt jobb så får jag antagligen flytta. Jag har ett etablerat liv med fru och två barn, det är inte bara att bryta upp, säger han. Det är många familjer som blir drabbade om Color Lines planer blir verklighet.
Maria de Fatima Fernandes Rodrigues håller med. Hon arbetar på hotellet på Color Magic. Även hennes man jobbar på en av Color Lines färjor.
– Jag har arbetat till sjöss i hela mitt liv, jag har arbetserfarenhet och sjökompetens från 25 år ombord, det är detta jag kan. Men det väger förmodligen inte tungt i land, säger hon.
Color Line har gått ut med att rederiet ska behålla den norska maritima besättningen samt vissa nyckelpersoner i intendenturen på färjorns, men Ronny Øksnes och Johnny Hansen, ordförande i Norsk Sjømannsforbund, ger inte mycket för utfästelsen.
– Det finns inget som hindrar dem att byta ut alla ombord. Och en norsk sjöman kan inte leva i Norge på den lön som Color Line är beredd att betala, säger Johnny Hansen.
Krav på kompetens och språk kan nås genom att anställa utländska sjömän från bemanningsföretag på samma sätt som övrig trafik i NIS, menar han.
Han ser även en parallell mellan vad som sades när NIS infördes i slutet av 1980-talet och vad som sägs i dag. Även då pratade redarna att man skulle behålla norskt sjöfolk på nyckelpositioner. Något som aldrig blev fallet.
”det var aldrig meningen att det skulle gå NIS-flaggade fartyg längs den norska kusten eller mellan Oslo och Kiel”
– När NIS infördes var det menat som ett sätt för norsk sjöfart att konkurrera internationellt, det var aldrig meningen att det skulle gå NIS-flaggade fartyg längs den norska kusten eller mellan Oslo och Kiel, säger Johnny Hansen.
Just nu ser det mörkt ut. Men Norsk Sjømannsforbund hoppas att regeringen får bakläxa på ändringen i regelverket. Inom kort väntas ett besked från Kristelig Folkeparti om de ska stöda regeringen eller inte. Men hoppet är inte ute även om beskedet går åt fel håll.
Norsk Sjømannsforbund överväger att arrangera en större aktion i Oslo i slutet november. Och innan dess finns fler manifestationer som den i Kristiansand.
– Vi känner ett stort stöd för det norska sjöfolket och uppmärksamheten är stor i Norge. Men vi behöver även stöd från Sverige, Danmark och Finland. Den här frågan berör sjöfolk i hela Norden, säger Ronny Øksnes.
Under tiden engagerar sig personalen på Color Line på de sätt de kan. Det handlar om att påverka politikerna till rätt beslut. Color Line – som under förra året gjorde en vinst på 630 miljoner norska kronor – verkar däremot stå fast i sin önskan att flagga om.
”Det måste gå att stoppa. Förnuftet måste segra till slut”
Steinar Gundersen på Color Magic är osäker på utgången. Men hoppas än i det sista på rätt beslut från politikerna.
– Omflaggningen måste gå att stoppa. Förnuftet måste segra till slut, säger han.
Läs även: Besked om NIS hotar 700 sjöjobb