Kryssningsfartyg byter besättning i Göteborg

Ett annat Norwegianfartyg, Norwegian Getaway, i Göteborgs hamn 2017. Foto: Göteborgs Hamn AB

Idag kommer två stora kryssningsfartyg till Göteborgs hamn för att genomföra besättningsbyten.

Kryssningsbranschen är hårt drabbad av coronapandemin. När fartygen Norwegian Bliss och Norwegian Encore idag anländer till Göteborg har de inga passagerare ombord. Fartygen har kapacitet på vardera 1700 besättningsmedlemmar och 4000 passagerare men har nu endast en säkerhetsbemanning om cirka 200 personer, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs hamn.

Orsaken till hamnstoppet i Göteborg är att cirka 50 besättningsmedlemmar på vardera fartyg ska mönstra av och bytas ut.

– Många av de här besättningsmännen har varit till sjöss väldigt länge, vissa i upp emot ett år. Så vi är glada att vi tillsammans med agenten och APM Terminals kan hjälpa dem att komma iland så att de kan komma hem till sina nära och kära så fort som möjligt, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten på Göteborgs Hamn AB.

Annons

”Många har varit till sjöss väldigt länge”

Fartygen kommer att ankra strax utanför hamninloppet idag, och först på lördag gå in till hamnens containerterminal och genomföra besättningsbytena.

– Fartygen kan inte segla direkt in till kaj eftersom containerterminalen går för högtryck. Det hanteras fartyg hela tiden i terminalen på minutschema i princip. Så det går inte att komma in med dessa två bjässar hursomhelst utan man får vänta på en lucka vid ankringsplats, säger Åsa Kärnebro.

Fartygen lämnade den amerikanska östkusten den 1 augusti och besättningen har inte gått iland eller träffat någon annan än varandra sedan dess. I Göteborg kommer besättningarna att transporteras direkt till flygplatsen med bussar.

Norwegian Bliss och Norwegian Encore gör vanligtvis kryssningar i Alaska, Karibien och utmed amerikanska kusten. På grund av coronapandemin har man nu seglat till Europa. Enligt Martin Eskelinen, Cruise Operations Manager på Göteborgs Hamn AB, finns det flera orsaker till att man väljer att positionera sig här.

– Dels har branschen förhoppningar att kryssningssäsongen ska kunna starta tidigare i Europa än i andra delar av världen. Dessutom finns många varv här där fartygen kan genomgå nödvändigt underhåll innan de sätts i trafik igen, säger Martin Eskelinen.