Kulturpris för deckare i skärgårdsmiljö

Författaren och journalisten Linda Sundgren är årets mottagare av Seko sjöfolks kulturpris. Foto: Sussi Lorinder

Årets kulturpristagare är författaren och journalisten Linda Sundgren. Hon får priset för sin deckarserie Vaxholmsmorden som utspelar sig i skärgården och till viss del även ombord på Vaxholmsbåtarna.

Linda Sundgren har jobbat som journalist med inriktning på sjöfartsfrågor i många år. Bland annat är hon en frekvent medarbetare i Sjömannen. Men Seko sjöfolks kulturpris tilldelas hon för sin deckarserie som utspelar sig i skärgårdsmiljö. 

– Jag blev väldigt överraskad över att få priset, säger hon. Jätteglad och hedrad, men förvånad. Det känns jättekul, verkligen! 

Hur går man då från sjöfartsjournalist till skärgårdsdeckare?

Annons

– Det ligger inte så långt bort som man kan tro, säger Linda Sundgren med ett skratt. Jag läste kriminologi på universitetet, jobbade extra på häkten och anstalter under min studietid och har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. När jag började jobba som journalist var det faktiskt krimfrågor jag skrev om först, sedan gick det över till att bli mer och mer sjöfart.

Linda Sundgren hade under många år haft tankar på att någon gång skriva en bok, men tyckt att tiden inte räckt till när barnen var små. Så småningom pockade historierna hon hade i huvudet på. Hon började skriva 2014 och första boken gavs ut 2016. 

– Jag hade ju storyn klar för mig, jag skulle bara skriva den också, säger hon. 

Huvudkaraktären i bokserien heter Angelica Moe, och hon är chefredaktör på Skärgårdstidningen. Hon tar över tidningen med ambitionen att vässa den traditionella lokaljournalistiken med grävjobb och granskningar. När det sedan börjar hända märkliga saker i tidningens bevakningsområde börjar hon snart nysta i vad som sker. Till hjälp har hon sin granne, närpolisen Robert Klingvall. 

Cellen är en del i Linda Sundgrens deckarserie.

Att det blev skärgården böckerna skulle utspela sig i var ganska självklart.

– Jag bor i Österåkers kommun och har i princip farleden utanför fönstret. Jag har varit mycket i skärgården, både privat och ute på jobb inom sjöfartsbranschen. Det är en miljö jag känner till och tycker väldigt mycket om. Jag tyckte också att skärgårdsidyllen gav en bra inramning och kontrast till det ibland mörka och otäcka som händer i böckerna, säger hon. 

Hittills har fyra böcker i serien getts ut: Ondska utan ånger, I dödens tjänst, Farligt beskydd och Cellen. Och en femte bok är faktiskt på gång.

– Jag har storyn klar för mig och har skrivit ungefär 30 sidor, säger hon. Jag kände att den här serien behöver en bok till.