Läppstiftsröd Cinderella tillbaka i Helsingfors

En läppstiftsröd Cinderella på väg mot Helsingfors efter renoveringen. Foto: Viking LIne

Den tidigare vita Cinderella är tillbaka i Helsingfors i ny röd klänning, efter vinterns makeover på Åbo reparationsvarv i Nådendal. I mars börjar Viking Cinderella trafikera mellan Helsingfors och Stockholm.

De tekniska uppgraderingarna som gjort är beräknade att minska fartygets koldioxidutsläpp med 2 500 ton per år. Även interiören har fått en omfattande renovering. De nästan 300 hytterna, spaavdelningen och många av fartygets allmänna utrymmen har också fått en ny fräsch look. 

– Cinderella har varit borta från Finland i nästan två decennier, och för att fira hennes återkomst vill vi att hon ska glänsa som Östersjöns egen Askungen, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström i ett pressmeddelande.

Hon berättar att bolagets röda färg samtidigt firar 60 år; det var 1964 som man lät sig inspireras av ett läppstift ”mexican fire”, som redarens syster använde.

Annons
Cinderella fick ny röd färg på Åbo varv i Nådendal. Foto: Viking Line

Ommålningen av det 191 meter långa fartyget tog två veckor att göra och drog 2000 liter färg. Men målningsarbetet var bara en del av den två veckor långa dockningen som kostade nio miljoner euro och sysselsatte cirka 350 personer. Bland flera tekniska uppgraderingar har man installerat s.k. Elogrids för att minska vattenmotståndet vid gång, och även ett LeanMarine-system som optimerar motorgång och propellerstyrning. 

Enligt Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) regelverk ska passagerarfärjor dockas vart 2,5:e år. Viking Cinderella som är 35 år dockades nu för 14:e gången.

– Nu kommer Cinderellas årliga koldioxidutsläpp att minska med 5%, dvs. upp till 2 500 ton, säger Dani Lindberg, hållbarhetschef på Viking Line, i pressmeddelandet.

”Cinderella har varit borta från Finland i nästan två decennier, och för att fira hennes återkomst vill vi att hon ska glänsa som Östersjöns egen Askungen.

OHANNA BOIJER-SVAHNSTRÖM, VIKING LINES INFORMATIONSDIREKTÖR