#lättaankar kräver stopp för sexuella trakasserier

Uppropet mot sexuella trakasserier ombord har hittills samlat nästan 500 underskrifter. Insamlingen är aktiv under #lättaankar.

#lättaankar samlar anonyma vittnesmål och underskrifter mot sexuella trakasserier ombord. Frida Wigur tog initiativet och startade uppropet som hittills samlat nästan 500 underskrifter.

Efter nio år till sjöss som mässjänta och kock började Frida Wigur plugga i höstas. När #metoo-rörelsen började ta fart i andra yrkeskategorier funderade hon på att ett liknande upprop även behövs för sjöfarten. En kantrad diskussion i en sjöfartsgrupp på facebook fick henne att själv ta initiativet.

– Jag kände att det verkligen behövdes ett upprop. Det är en viss jargong på båtar som du måste ta till dig, annars blir du utfryst. Det är samma för män, även om behandlingen skiljer mellan vilket kön man har, säger hon.

När uppropet, i stort sett på några dagar, gick från 30 till över 300 engagerade var hon än mer övertygad om att hon gjort rätt. Hon kom även snabbt i kontakt med tre personer som kunde hjälpa henne administrera uppropet.

Annons

­– Det är ett jättestort intresse, men jag ser gärna att det kommer in fler underskrifter. Det behövs en annan approach när det gäller sexuella trakasserier och mobbning ombord. Grundinställningen måste vara att ingen ska känna sig kuvad eller undertryckt. Jag tror att fler, framför allt män, måste säga ifrån när de ser beteenden som inte är okej.

Frida Wigur började sin yrkesbana som mässjänta på ACL, hon har också arbetat på Viking Supply Ships och isbrytare. Senaste fartyget var skolskeppet T/S Älva.

– Jag har trivts jättebra under tiden jag varit till sjöss, annars hade jag inte arbetat så länge. En gång har jag valt att gå till skepparen när två fulla kollegor var utanför min hytt och knackade på mitt i natten för att höra vad jag gjorde, berättar Frida Wigur.

”Det är de små sakerna som utgör en grogrund för värre trakasserier och övergrepp”

Hon tror att alkoholen har spelat en stor roll för många av de grövre övergreppen som kvinnor vittnat om i uppropet. En allmänt sexistisk jargong kopplat till fylla gör att hämningarna och de normala spärrarna släpper, menar hon.

– Det är bra att alkoholen är på väg bort från fartygen. Men bemötande och jargong behöver i många fall fortfarande bli bättre. Det är de små sakerna som utgör en grogrund för värre trakasserier och övergrepp.

Uppropet på #lättaankar går vidare. Gruppen har inte ännu inte bestämt någon slutpunkt för namninsamlingen.

Initiativet har också fått stöd av Blå Tillväxt, Svensk Sjöfarts, Seko sjöfolks och Sjöbefälsföreningens samarbetsforum.

”Vi kommer alltid att stå upp för nolltolerans mot sexuella trakasserier och andra typer av trakasserier. Trakasserier är ett stort samhällsproblem och alltid oacceptabla. Parterna i Blå Tillväxt och en rad andra aktörer utvecklade 2015 en datorstödd utbildning, på svenska och engelska, som handlar om likabehandling och trakasserier. 2017 var utbildningen klar och hittills har 2300 personer tagit del av kursen. En sådan utbildning löser inte problemet, men är ett steg på vägen”, skriver Blå Tillväxt i ett uttalande.

”Vi har nu kallat till ett toppmöte med anledning av #lättaankar för att fortsätta och intensifiera arbetet med dessa frågor. Representanterna för Blå Tillväxt menar att vi kontinuerligt måste arbeta mot trakasserier, på alla nivåer, med det självklara målet att alla ska vara trygga på sin arbetsplats och att trakasserier överhuvudtaget inte ska äga rum”, skriver Blå Tillväxt.

Frida Wigur från Stockholm tog initiativ till uppropet #lättaankar. Hon har arbetat nio år till sjöss som kock och mässjänta.