Leif-Ivan Karlsson lämnade walkover i tingsrätten

Leif-Ivan Karlsson kursade driftsbolaget på Birger Jarl i mars 2017. Efter förlikning i Stockholms tingsrätt har han nu två veckor på sig att betala 400 000 kronor till besättningen i uteblivna ersättningar. Foto: Jörgen Tiger

Leif-Ivan Karlsson dök aldrig upp i tingsrätten. Nu får han betala drygt 800 000 kronor i utebliven ersättning för semester och kompensationsledighet till tio av Seko sjöfolks medlemmar på Birger Jarl.

­– I princip har vi vunnit. Domen vinner laga kraft om fyra veckor, säger Chang Strömberg, ombudsman på Seko sjöfolk.

Det var för drygt ett år sedan som den självutnämnde superentreprenören Leif-Ivan Karlsson kursade driftsbolaget på Birger Jarl. Leif-Ivan Karlsson berättade själv att konkursen främst gjordes för att bli av med personalen ombord.

Han ville inte heller betala innestående ersättningarna till personalen. Något som han nu har blivit ålagd att göra enligt Stockholms tingsrätt efter att Seko stämt honom.

Eftersom varken Leif-Ivan Karlsson eller någon juridisk representant för honom inställde sig i rätten meddelade domstolen en så kallad tredskodom, vilket innebär att Leif-Ivan Karlsson förlorar målet utan någon egentlig prövning. Dessutom döms han att betala rättegångskostnader på ytterligare cirka 500 000 kronor. Det tar dock fyra veckor innan domen vinner laga kraft.

Annons

Seko begärde från början sjöpant i Birger Jarl för att säkra personalens löner. För varje krav som Seko lämnade till Leif-Ivan Karlsson var han tvungen att erbjuda en bankgaranti för att undvika kvarstad på fartyget.

– Vad jag har hört vill Leif-Ivan Karlsson sälja fartyget och tänkbara köpare vill ju inte få med en massa skulder så varje gång domstolen begärde kvarstad så var han tvungen att svara med en bankgaranti, berättar Chang Strömberg.

Leif-Ivan Karlsson har nyligen haft andra problem med de rättsskipande myndigheterna i Sverige. I mitten av maj satt han häktad i två dagar misstänkt för olaga hot mot en tidigare anställd.

Perioden för hoten sträcker sig mellan 6 april och 8 maj, skriver tidningen Expressen.

Den hotade mannen ska haft en nära arbetsrelation med Leif-Ivan Karlsson. Något som skar sig i samband med konkursen.

Enligt Leif-Ivan Karlsson har han stulit pengar ur ett kassaskåp. Medan mannen å sin sida nekar till anklagelsen och har sagt att Leif-Ivan Karlsson inte har betalat ut rättmätig lön.

Mannen har fruktat för sitt och sin familjs liv efter att Leif-Ivan Karlsson bland annat besökt honom hemma.