Leverans av Fure Valö i nästa vecka

Fure Valö döptes i helgen vid varvet Avic Dingheng i Kina. Foto: Furetank

Fure Valö döptes i helgen vid en ceremoni vid varvet i Kina. I slutet månaden tar Furetank över fartyget som är det fjärde i serien av sex tankers som Furetank, Älvtank och Thun Tankers beställt.

Sjömannen får tag på en nöjd Lars Höglund, vd för Fure Tank, på telefon. Han har varit på plats i Kina för namngivningen och kommer vara kvar till leveransen i slutet av månaden.

– Det känns jättebra. Allt går enligt planen, säger han och berättar att Fure Valö väntas till hemmavatten i januari.

Annons
Gudmor Helen Elonsson och Lars Höglund, vd för Furetank, under namngivningen. Foto: Furetank

De sex fartygen i serien är identiska systrar och kommer hanteras kommersiellt av Furetank Chartering via samarbetet Gothia Tanker Alliance.

Det första nybygget i serien är Fure Vinga som levererades i våras.

– Vinga har fungerat fantastiskt bra, vi har inte haft ett enda tekniskt stopp sedan vi tog över henne. Ramanda går i trafik och Thun Venern har just lossat klart den första lasten i Antwerpen.

Alla sex fartyg i serien har svensk flagg. Alla är utrustade med dual fuel-system med gasdrift för LNG (Liquefied Natural Gas) eller LBG (Liquefied Bio Gas), såväl som konventionella drivmedel.

Fartygen har isklass 1A och är cirka 150 meter långa och 23 meter breda.

Tidigare levererade fartyg i serien är Furetanks Fure Vinga, Älvtanks Ramanda och Thun Tankers Venern. Efter årsskiftet levereras Fure Ven och Älvtanks Ramelia.