LO antar LAS-överenskommelsen – men Seko säger nej

Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold porträtt
Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold tycker det är viktigt att bygga upp ett förtroende och se till att få respekt av mostståndarna. Foto: Dick Gillberg

Seko går emot majoriteten i LO och säger nej till huvudavtalet om omställning, där bland annat ändringar i LAS ingår.

– Det var det enda rätta beslutet. Jag är glad att vår förbundsordförande satte ner foten, säger Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold. 

LO:s styrelse beslöt i tisdags att rekommendera LO:s representantskap att godkänna principöverenskommelsen med förändringar i lagstiftning kring anställningsskydd, omställning och studiestöd, och att anta ett så kallat huvudavtal.

Men Seko röstade nej.

– Försämringarna för våra medlemmar är samma nu som de var tidigare. Våra medlemmar får betala ett väldigt högt pris för att få möjlighet till omställning i form av försämrade turordningsregler, slopad saklig grund, mindre möjligheter att exempelvis driva frågor om hyvling i kommande avtalsrörelser. Vi tycker att detta är fel väg att gå men har givetvis respekt för att en majoritet av LO-förbunden vill något annat, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia, i ett pressmeddelande.

Annons

”Våra medlemmar får betala ett väldigt högt pris”

I huvudavtalet konstaterar parterna att man genom uppgörelsen är tillfreds med hur arbetsmarknaden fungerar när innehållet i avtalet blir verklighet. Enligt Seko är detta ytterligare ett skäl att säga nej. Gabriella Lavecchia påpekar att Seko som förbund har ägnat flera år åt att på olika sätt motarbeta försämringar i LAS.

– Vi har sagt nej till dessa förändringar under lång tid och inget i sakfrågan har ändrats. Våra medlemmar behöver mer trygghet, inte mindre. Därför säger vi nej även denna gång. Nu vill en majoritet av LO-förbunden något annat. Vi har givetvis respekt för det och i en demokratisk organisation är det majoriteten som bestämmer. Men vi har gjort allt vi kan för att stoppa detta, tyvärr räckte det inte hela vägen, säger Gabriella Lavecchia.

”jag anser att detta är ett stort svek”

Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold är glad att förbundet röstade nej. Han är starkt kritisk till hur hela LAS-utredningen hanterats. 

– Det är så j-a dåligt skött alltihop. ”Förhandlar ni inte så blir det lagstiftning”… det går ju inte att förhandla under sådana premisser. Man kan inte sitta och förhandla under hot, säger han och fortsätter:

– Anställningstryggheten och LAS är en av de största frågorna för både Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen. Jag anser att detta är ett stort svek från både LO och partiet, säger han. 

LO:s beslut innebär inte att Sekos medlemmar automatiskt kommer att omfattas av huvudavtalet. Enligt Gabriella Lavecchia får Seko möjlighet att ta ställning till om förbundet ska, eller inte ska, ansluta sig i ett senare skede.

– Detta är en fråga som vi kommer att diskutera framöver i våra beslutande församlingar. Vi har ännu inte landat. Vi kommer att behöva tid för att analysera och diskutera denna fråga, säger Gabriella Lavecchia.