LO rapport: Högerradikala partier hotar fackliga rättigheter i Europa

Johan Danielsson (S) är LO-förbundens gemensamma kandidat till Europaparlamentsvalet. Han är också nummer två på Socialdemokraternas lista. Foto: Socialdemokraterna

Högerextremism i Europa har begränsat de fackliga rättigheterna i ett flertal länder. Det visar en ny rapport från LO och tankesmedjan Tiden.

Rapporten presenteras i Ludvika i dag. Platsen är väl vald, menar Johan Danielsson (S), LO-förbundens gemensamma kandidat till Europaparlamentsvalet.

”De högerextrema står aldrig på löntagarnas sida”

– De högerextrema står aldrig på löntagarnas sida. Dessutom ägnar sig nazisterna i Ludvika och övriga delar av Europa åt ren och skär förföljelse av oliktänkande. Därför väljer vi att presentera rapporten just här, säger han.

Rapporten visar hur högerradikala partier, som har fått inflytande över regeringsmakten i flera europeiska länder, inte står på löntagarnas sida. Tvärtom bedriver de ofta en politik som är arbetsgivarvänlig och förstärker klyftor i samhället, menar rapportförfattarna.

Annons

De högerradikala partierna ”är nationalistiska, EU-skeptiska och kräver sitt lands självbestämmande tillbaka från överstatliga institutioner. De är nationalkonservativa och främlingsfientliga, varför de säger stopp till invandrare och flyktingar med föreställt främmande kulturer. Partierna är populister och identifierar sig med ’folket’ i en upplevd konflikt med ’eliten’, eller ’etablissemanget’. Den ideologiska kärnan är en föreställd homogen nationell kulturell identitet baserad på en starkt konservativ syn. Hoten identifieras som invandring, islam, EU och ’det vänsterliberala etablissemanget’.”

”inga av de högerradikala partierna har en positiv inställning till fackföreningsrörelsen”

De högerradikala partiernas politik är mer än kulturkonservativ, den är också direkt fientlig till arbetstagare, menar rapportförfattarna. ”I synen på löntagares rättigheter, arbetsmarknaden, fördelningspolitiken och fackförbundens roll intar partierna generellt sett en arbetstagarfientlig position. Uttrycken for detta skiljer sig något åt, men inga av de högerradikala partierna har en positiv inställning till fackföreningsrörelserna i sina länder”

Rapporten visar också att samarbete mellan etablerade högerpartier och högerextremister ofta leder till en normalisering av högerextrema idéer.

– På många håll ser vi hur etablerade högerpartier försöker vinna väljare genom att närma sig extremhögern, men också genom att öppna upp för samarbeten. Vi måste göra allt vi kan för att förhindra den utvecklingen i Sverige. Det kommer att bli en av de viktigaste frågorna i Europaparlamentsvalet, säger Johan Danielsson.

Författarna har särskilt granskat utvecklingen i Ungern, Polen, Österrike, Italien och Danmark.

Läs hela rapporten här: https://tankesmedjantiden.se/rapport/hogerradikalerna-vid-makten-i-europa