Logga träningen i ny portal

Ternholms besättning presterade flest poäng under Sjömansservices sommartävling och vann ett poängpris. Filip Lancing är en av fartygets elva aktiva deltagare i motionsportalen SeaSportal. Tillsammans tillbringar de mycket tid i fartygets gym. Foto: Nils Möller

Sedan årsskiftet kan sjömän enkelt logga sin träning, tävla mot andra fartyg och peppa varandra via Sjömansservices nya motionsportal. 

Träning är bra för kroppen. Det vet vi. Men att komma igång och hålla i träningen kan vara en utmaning. För att underlätta och förhoppningsvis locka fler ombord att motionera, lanserades tjänsten SeaSportal i början av året. I den webbaserade motionsportalen kan sjömän logga sin träning och tävla både individuellt och fartygsvis.  

– Tidigare hade vi något som hette Motionscentralen, berättar Jimmy Eriksson på Sjöfartsverkets Sjömansservice. Men sjömän började klaga på att systemet var besvärligt att använda, så vi undersökte alternativ och hittade detta hos vår norska motsvarighet.

Den stora vinningen med SeaSportal är enligt Jimmy att den kan kopplas till kända träningsappar som till exempel Strava, Polar Flow och Garmin Connect. 

Annons

– Systemen synkar automatiskt så du slipper registrera din träning manuellt. 

“Du slipper registrera din träning manuellt”

Träningen i SeaSportal delas in i fyra grupper: Swimming, Running, Biking och Multi. De tre första mäter sträcka och den fjärde mäter tid. I Multi hamnar exempelvis bollsporter och styrketräning. I Running hamnar förutom löpning även aktiviteter som promenader och rodd. Varje aktivitet är värd ett visst antal poäng. 30 minuters promenad ger 1 poäng, tio minuters löpning likaså.

Portalen har också sociala funktioner. Användare kan välja vilka som ser deras träningsdagbok och kommentera och heja på sina vänners träning.

– Tanken är att bidra till en hälsosammare sjöfart. Sjömansservices uppdrag är att skapa en meningsfull och aktiv fritid för sjömän och där tror jag motion är en viktig del. Man mår bra av att röra på sig och att ingå i ett sammanhang, säger han.

“Tanken är att bidra till en hälsosammare sjöfart”

Vissa lockas av att jämföra tider och att tävla. Jimmy hör själv till dem. 

– Sedan jag köpte en träningsklocka är det lättare att komma iväg. Den blir som en träningskompis. Jag vill ju inte göra klockan besviken, säger han och skrattar.

Sjömansservice håller i den årliga tävlingen SportsLeague där besättningar på svenska fartyg tävlar mot varandra. Fartygen som samlat flest poäng vinner en pokal.

– Via SeaSportal kan vi även genomföra kampanjer och kortare tävlingar. Det måste inte alltid handla om att springa längst och träna mest. Målet kan lika gärna vara att få kollegorna att börja träna. 

I somras hölls en tävling där det gällde att under två månader öka besättningens totala träning procentuellt mest. Vann gjorde Oberon från Wallenius, som gick från sex till nio aktiva under perioden. 

– Det är inte toppatleterna som redan tränar som vi helst vill nå. Vi vill framför allt hjälpa dem som behöver komma igång att hitta glädje och motivation i träningen, säger Jimmy.

“Det måste inte alltid handla om att springa längst och träna mest”

Hittills har över 300 sjömän registrerat sig på SeaSportal och Jimmy hoppas att fler ska hitta dit. Att portalen och tävlingarna fått engelska namn är ett medvetet val då en viktig del i Sjömansservices arbete är att nå exempelvis filippinska sjömän.

Just nu tittar Sjömansservices finska motsvarighet på att kanske införa SeaSportal. På sikt hoppas Jimmy Eriksson kunna anordna nordiska tävlingar via portalen.

– Då skulle man inte bara kunna vinna titeln ”bästa svenska fartyg” utan också bli bäst hela i Norden eller Skandinavien. Det vore spännande! Vi får se framöver. 

Fotnot: SeaSportal hittar du här


Fakta: Sjömansservice

Sjömansservice är en del av Sjöfartsverket och arbetar för att ge sjömän möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid. Sjömansservice driver fyra anläggningar (i Göteborg, Stockholm, Norrköping och Malmö) som bland annat erbjuder kommu-nikationsmöjligheter, friskvårdsaktiviteter och hjälp med valutaväxling och transporter. Via Sjömansbiblioteket ser Sjömansservice till att besättningar får tillgång till nya böcker, och Mediafunktionen erbjuder hyrfilmer och nyhetsutskick.