M/S Birka Stockholm blir Gotlandsägt

Birka Stockholm 2019. Foto: Pelle Andersson

Gotlandsbolaget köper M/S Birka Stockholm av Rederi AB Eckerö. Det meddelades på måndagskvällen. Kryssningsfartyget är tänkt att gå i trafik mellan Stockholm, Mariehamn och Visby under högsäsong.

Kryssningsfartyget Birka Stockholm blir nu Gotlandsägt. M/S Birka Stockholm har sedan pandemins början legat upplagd till försäljning i Mariehamn, och nu står det klart att fartyget köps av Gotlandsbolaget för cirka 38 miljoner euro.

– Birka Stockholm är ett renodlat passagerarfartyg, och vi ser stora möjligheter för henne att komplettera Gotlandstrafiken. Under 2022 fortsatte vi att renodla vår fartygsflotta för att fokusera på infrastruktur och framtidens sjöfart. Med Birka Stockholm befäster vi ytterligare vår position inom passagerarsjöfart i Östersjön, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, i ett pressmeddelande.

Annons

Gotlandsbolaget kommer, tillsammans med dotterbolaget Destination Gotland, att använda fartyget för att erbjuda kryssningar, och som ett komplement till befintlig Gotlandstrafik. Man planerar att sätta in henne i trafik Stockholm, Mariehamn, Visby under högsäsong. All trafik är tänkt att ske via Mariehamn för att göra det möjligt att ha TaxFree-försäljning ombord. Birka är ett renodlat passagerarfartyg utan bildäck.

– Det finns en marknad för denna typ av kryssningar i Östersjön, och trafik till Visby delar av året kommer stärka intresset ytterligare. Visby har blivit en alltmer attraktiv kryssningshamn, och vi ser det som en fin möjlighet att både utveckla vår verksamhet, och skapa nya besöksanledningar till Gotland. För gotlänningar innebär det ett ökat antal avgångar för de som har mer tid och inte har med sig bil, eller vill göra en nöjeskryssning, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland, i pressmeddelandet.

– Det innebär nya arbetstillfällen under svensk flagg, och vi kommer även utveckla vår organisation i land. Nöjeskryssningar är en annan produkt än den vi har idag, fortsätter han.

Seko sjöfolk reagerade positivt på nyheten.

– Det här är glädjande nyheter, säger Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjöfolk. Vi hoppas på att detta ska ge mellan 150 och 250 nya arbetstillfällen på vårt avtalsområde. 

Under februari månad var flera potentiella köpare intresserade av Birka Stockholm, vilket Ålands radio rapporterade om. Vd för Eckerökoncernen, Björn Blomqvist, sa då att intresset varit rekordstort.

– Det är fler besiktningar än någonsin. Bara i februari hade vi fyra olika spekulanter som tittat på fartyget. Så det rör på sig, sa han till Ålands radio.

Rederi AB Eckerö valde att avsluta kryssningsverksamheten i mars 2020 på grund av den då pågående coronapandemin.

– De ekonomiska konsekvenserna i covid-19-pandemins spår har slagit hårt mot hela rederinäringen och dragit undan benen för att driva vår renodlade kryssningsverksamhet vidare med rimlig lönsamhet, sa Birka Cruises vd Tomas Karlsson vid tillfället, vilket Sjömannen då rapporterade

Planen är att M/S Birka Stockholm ska sättas i trafik i april 2024.

Fartyget byggdes i finska Raumo 2004, och seglade från juni 2009 till mars 2020 under svensk flagg med Stockholm som hemmahamn.