M/S Rex ombyggd för hybriddrift

Peter Fyrby, vd för Blidösundsbolaget och Joël Granath, senior vice President på Scania, inviger Rex. Foto: Transdev

Blidösundsbolagets M/S Rex har byggts om för elhybriddrift. Fartyget från 1937 går nu i pendeltrafik på linje 89 mellan Ekerö och Stockholm på uppdrag av SL. Den 4 mars var det dags för premiärtur på full hybrid.

Ombyggnaden är ett utvecklingsprojekt ihop med Scania.

– Erfarenheterna hittills är positiva, säger Fredrik Liw, teknisk chef på Blidösundsbolaget, i ett pressmeddelande. Mycket utveckling och provning kvarstår men vi hoppas kunna minska CO2-utsläppen med upp till 47 procent genom det här projektet.

Redan idag är SL:s väg- och spårtrafik helt fossilfri. På senare tid har regionen allt mer börjat utnyttja vattenvägarna för att erbjuda kortare och snabbare resor. År 2021 ska 90 procent av alla skärgårds- och pendelbåtar som går i SL och Waxholmsbolagets trafik drivas med fossilfritt bränsle. Hybridiseringen av Rex är ett viktigt utvecklingssteg.

Annons

– När Scania tog kontakt med oss hade jag redan tänkt att Rex var ett lämpligt fartyg för en elhybriddrivlina eftersom den är väldigt energieffektiv, förklarar Fredrik Liw.

Blidösundsbolaget är ett dotterbolag till Transdev.

M/S Rex, som kan ta upp till 150 resenärer, går i daglig trafik under vintern i Mälaren mellan Ekerö och Stadshuset på Klara Mälarstrand. Fartyget drivs med Scanias 13-litersmotor, som uppfyller den internationella emissionsstandarden IMO Tier 3, och Scanias elmaskin. Det innebär att den kan gå ljudlöst till kaj. Effekten är enligt rederiet 240 kW i kontinuerlig drift eller 290 kW i korta perioder. Det krävs cirka 100 kW i kraft för att driva fartyget i marschfart, vilket betyder att Rex kan köra ungefär två timmar på ren eldrift.

– Detta kan bli banbrytande, säger Mattias Rosengren, Lead Engineer på Scania Engines. Vi tar teknik från fordonsvärlden till marinområdet, liksom vi tidigare gjort med dieselmotorer. Fartygets drivlina innehåller samma komponenttyper som i Scanias hybrid och helelektriska fordon.

M/S Rex går i daglig pendeltrafik mellan Stadshuset på Klara Mälarstrand och Ekerö. Foto: Dan Boman, Scania