Maria blir volontär på sjukhusfartyg

Maria Ekstrand arbetar i Stena Line sedan 1996. Nu är hon tjänstledig för att vara volontär på Mercy Ships sjuhusfartyg som för tillfället ligger i Senegal. Foto: Klara Johansson

Fyra månader ombord på sjukhusfartyget Africa Mercy väntar för Stena-anställda Maria Ekstrand. Tillsammans med övriga volontärer ska hon se till att verksamheten runt det fartygsförlagda sjukhuset fungerar. 

I dagarna mönstrar Maria Ekstrand på organisationen Mercy Ships sjukhusfartyg för andra gången. Sist var hon mässman, nu ska hon laga mat. Fram till sommaren är hon tjänstledig från jobbet som cateringvärd på Stena Jutlandica för att arbeta som volontär.  

Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships äger och driver sjukhusfartyget Africa Mercy som erbjuder gratis sjukvård i fattiga länder. Man utbildar också hälso- och sjukvårdspersonal lokalt. Fartyget ligger ungefär tio månader på en plats. Fram till sommaren är det Dakar i Senegal (västra Afrika) som gäller. Sist Maria var ombord var i grannlandet Guinea. 

I tält på kajen arrangeras väntrum och screening (första kontakten med patienterna) och på däck 3 ombord finns själva sjukhuset. Varje eftermiddag tas patienterna upp en stund på däck för att få vistas utomhus, på fredagar ordnas det träffar där man sjunger och spelar och det finns även en kyrka ombord.

Annons

– Jag träffade en del patienter sist jag var ombord och vill göra det ännu mer nu, säger Maria. Jag slogs av att alla verkade så lyckliga trots sjukdomar, bölder och annat. Dels glada rent allmänt, men också för att de äntligen får sjukhusvård. 

”Jag slogs av att alla verkade så lyckliga”

Maria jobbade i mässen ombord. När arbetet med mat, disk och städ var slut för dagen fanns det tid att umgås med de andra volontärerna. På kvällarna samlades de i mässen eller i caféet. 

– Många var afrikaner, några var svenskar som jag, och så fanns det andra västerlänningar. Jag delade hytt med bland annat en amerikanska och en australiensiska. Flera av dem jag lärde känna har jag fortfarande kontakt med, säger hon.

På Africa Mercy arbetar ungefär 600 volontärer. Cirka 450 av dem bor ombord.

– Resten är day crew, människor som bor i landet vi befinner oss i. Mercy Ships gör en insats även där och utbildar människor lokalt till bagare, kockar och annat, säger hon. 

Livet ombord är väldigt olikt livet hemma, upplever Maria. 

– Delvis beror det nog på att det är en kristen organisation. Stämningen ombord är väldigt amerikanskt religiös. Man tackar gud för allting och det är ju främmande för mig som inte alls är religiös. Vi har olika sätt att se på saker, men det går jättebra, vi accepterar varandra och skrattar mycket, säger hon.  

”Vi har olika sätt att se på saker, men det går jättebra”

Sedan några år tillbaka sponsrar Stena Line verksamheten på olika sätt. Det var genom sin arbetsgivare som Maria fick kontakt med organisationen. 

– Vi erbjöds att söka genom Stena och det gjorde jag. Jag var livrädd när jag åkte men väl ombord ville jag inte åka hem när mina elva veckor var slut utan förlängde till sex månader, säger hon.

Den här gången är det Seko sjöfolk som via sin solidaritetsfond betalar Marias biljett fram och tillbaka, plus ett ekonomiskt bidrag på drygt 1000 kronor per månad. Facket betalar även hennes fack- och a-kasseavgift under tiden hon är borta.

– Det är jag tacksam för, det hjälper mycket. Vi volontärer betalar ju våra egna kostnader för att vara ombord, och så behövs lite fickpengar om man vill gå iland och turista, säger hon.

Många har frågat Maria varför hon åker. Hon vänder istället på frågan.

– Varför inte? Har man råd tycker jag att man ska åka. Det är en otrolig upplevelse. Mötet med människor är fantastiskt. Förra gången åkte jag av mer egoistiska skäl, för att det passade min livssituation att komma bort. Den här gången åker jag för att det var så roligt sist, men också för att jag mår bra i själen av att göra nytta. Jag har fått en annan syn på både mig själv och på människor i allmänhet. Att vi borde vara mer tacksamma.

Under sin tid ombord kommer Maria Ekstrand att synas i Sjömannen med text och bilder från sin vardag ombord.


Fakta Mercy Ships 

Organisationen Mercy Ships äger och driver världens största civila sjukhusfartyg, Africa Mercy. De erbjuder gratis sjukvård och utbildning till de fattigaste människorna i världen, samt bistår nationer att bygga upp deras egen sjukvård och hållbar utveckling genom utbildning. Ombord utförs operationer, tandvård och kvalificerad sjukvård. Sedan organisationen grundades 1978 har Mercy Ships besökt över 570 hamnar i drygt 70 länder och hjälpt ca 2,5 miljoner människor. Ombord arbetar mer än 400 volontärer från upp till 40 länder. Bland dem finns kirurger, sjuksköterskor, administrativ, teknisk, marin och annan nödvändig personal.