Medlemsveckor även i höst

Assistenterna Åsa Berntsson och Jan Jenssen på besök i Stockholms skärgårdstrafik under medlemsveckan i våras.

Medlemsveckan i våras blev en succé. Nu följer Seko sjöfolk upp med medlemsveckor även i höst – och extra fokus på fartyg utan lokal facklig organisation.

Att träffa medlemmar är själva kärnverksamheten för ett fackförbund. Att då ha särskilda medlemsveckor kan tyckas märkligt.

– Självklart träffar vi medlemmar hela tiden, året om. Men att ha veckor då vi fokuserar extra mycket på att vara ute bland medlemmar har visat sig vara väldigt bra. Efter tidigare medlemsveckor och andra utåtriktade aktiviteter ser vi vikten av att finnas tillgängliga där medlemmarna finns, säger Jonas Forslind, branschsekreterare i Seko sjöfolk.  

”Vi ser vikten av att finnas tillgängliga där medlemmarna finns”

I våras gick Seko sjöfolks personal och lokala förtroendevalda under en vecka man ur huse för att besöka fartyg och medlemmar. Den här gången ser upplägget lite annorlunda ut. Seko sjöfolks nio sektioner får själva välja när under perioden november–december de vill lägga sina aktiviteter.

Annons

– Ett större ansvar läggs på sektionerna att planera in besök, möten eller någon aktivitet. Istället för att fokusera på just en vecka är tanken att varje sektion själv planerar in dagar som passar bäst för verksamheten, förklarar Jonas Forslind.

”Varje sektion planerar in dagar som passar för verksamheten”

Det betyder att ett rederis sektion kanske har aktiviteter måndag och tisdag en vecka, och tre veckor senare ordnar en aktivitet på torsdag och fredag. 

Hittills har hälften av sektionerna meddelat vad de tänker göra och när. Den nybildade sektionen i Blidösundsbolaget kommer exempelvis att rikta in sig på de fartyg som tillhör Blidösundsbolaget för att presentera sig som fackliga företrädare.

I rederier som saknar sektion har Seko sjöfolks anställda ett större ansvar att planera in besök.

– Där kommer vår ombudsman Oskar Lindskog med hjälp av deltagarna från vår organisationsgrupp att bidra, säger Jonas Forslind.

Ett av målen med höstens satsning är att besöka fler fartyg som idag saknar lokal facklig organisation.