Medlemsveckorna lockade många

Stena Lines sektionsordförande Daniel Holmgren och personalkock Mats Wennesjö ombord på Stena Danica under medlemsveckorna. Foto: Dick Gillberg

Fartygsbesök, grillning på kajen och öppet hus. Under medlemsveckorna satsar facket extra mycket på att synas ute bland medlemmarna.   

I mässen på Stena Danica har facket lagt fram plåster, reflexer, kexchoklad och facklig information. Det är Sekos medlemsvecka, och för Seko sjöfolk är det andra veckan, eftersom branschen håller tre medlemsveckor i stället för en.

Sektionen i Stena Line har sett fram emot medlemsveckorna och planerat för att besöka så många fartyg som möjligt. 

– Förra veckan var vi i Skåne och träffade medlemmar på färjorna i Trelleborg. När medlemsveckorna är slut kommer vi att ha besökt alla rederiets svenska fartyg utom ett, säger sektionsordförande Daniel Holmgren.

Annons

Han gillar medlemsveckorna eftersom de blir något annat än det vanliga. 

– Under medlemsveckorna försöker vi ha roliga snack med medlemmar och skapa glädje ombord. Det är kul att vara ute på båtarna och träffa medlemmar. I vanliga fall fokuserar det fackliga arbetet ofta på problem.

De får frågor om årsarbetstidsavtalet och den nya tidsbanken, om poolavtalet och om företrädesrätt.

Är medlemmarna nöjda med svaren?

– Det viktigaste, oavsett om man är nöjd eller inte, är att få svar. Att vi som är fackliga representanter kan förklara varför saker är som de är, säger Daniel. 

Sektionen har med sig Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold ombord. Han får prova att göra räksmörgåsar, fartyget specialitet. På med kockrock, förkläde och mössa. Kallskänka Liselotte Eklund har förberett ingredienser och instruerar nykomlingen. Kenny grabbar tag i några salladsblad och får fatt i en citronskiva.

– Det här går bra tycker jag, säger han och lägger på en näve räkor. 

Expertens betyg blir ”helt okej men inte så transportvänliga”.

– De ska bäras i bleck till olika ställen i båten och får inte välta på vägen. Jag lägger allt i en särskild ordning med en grop i mitten för räkorna. Kenny gjorde… kanske inte riktigt så, säger hon diplomatiskt.   

Kallskänka Liselotte Eklund hjälper fackets ordförande med klädseln. Foto: Dick Gillberg
Nöjd med sitt verk. Ordförande Kenny Reinhold fick prova att göra räksmörgåsar ombord på Stena Danica. Foto: Dick Gillberg

Stena Scandinavica och Stena Germanica får besök till kaj. Ombord på Stena Scandinavica finns bland annat båsarna Terje Skårerverket och Göran Björk. De berättar att mängden frakt ombord ökat under pandemin, och nivåerna är fortsatt bra.

– Stena har gjort rätt som alltid velat ha två ben: last och passagerare. Under pandemin haltade det eftersom passagerarna försvann, men nu kommer de tillbaka. Hoppas nu att rederiet tar in mer cateringpersonal så vi kan köra full båt, säger Göran. 

En fråga som diskuteras på flera arbetsplatser är hur sjöfartsbranschen ska locka folk. Många är överens om att kollegorna och den sammanhängande ledigheten är de stora fördelarna med att arbeta till sjöss. Därför, menar vissa, är poolanställningar ett problem.

– Folk vill inte jobba on call-dagar på åtta olika fartyg. Man vill ha sitt fasta schema på en båt där man känner kollegorna, anser en medlem.

I Skånerederiet Forsea håller sektionen ett medlemsmöte ombord på Aurora. Ombudsman Mikael Lindmark har bjudits in för att svara på medlemmarnas frågor. De som dyker upp undrar över semester, vederlag och AT-journaler. 

Den senare kan vålla huvudvärk, särskilt om du är vikarie och arbetar i flera avdelningar. 

– Ni säger att det är viktigt att hålla koll på sin AT-journal men jag kan inte ens läsa av den. Hur ska jag veta om den stämmer? utbrister en vikarie frustrerat.

Ombudsman Mikael håller med om att de inte är enkla. Som medlem kan du be om hjälp av en facklig representant eller av rederiets HR-avdelning. 

Sektionsmöte ombord på Aurora. Foto: Sebastian Rydell

I Stockholm ordnade sektionen i Blidösundsbolaget grillning på Strömkajen och bjöd in medlemmar från andra skärgårdsrederier. Ombord på Viking Cinderella hölls en föreläsning om arbetsrättslagstiftning och arbetsmiljö, och i Destination Gotland besökte den fackliga sektionen flera fartyg. Det hölls också aktiviteter i rederier som inte nämnts här.

Läs också: ”Märks att det varit pandemi”