Mellis ställer ut skulpturer i Göteborg

Klappvänlig? Hälsa på Orban The Frontier Dog på Galleri KC. Orban är en av de skulpturer som är med på vernissagen. Foto: Lars Melander

Stå öga mot öga med gränsvaktshunden Orban på Galleri KC i Göteborg.

Lars Mellis Melander ställer ut skulpturer och målningar med vernissage 21 april.

Skyddad av ståltaggig päls och gasmask är Orban en kommentar över den ökande gränsbevakningen i Europa. Och ett möte som känns ända in i plåten.

För Mellis skulpturer är tunga. I dubbel bemärkelse. För första gången arbetar konstnären, känd i Sjömannen bland annat för sina satirteckningar, i stålplåt och metallskrot.

– Jag har tidigare gjort skulpturer i blandmaterial, men det här är en helt annan grej. Det är väldigt roligt, det ger nya möjligheter i tre dimensioner samtidigt som det representerar plåten man arbetade med som sjöman, säger Lars Melander som förutom att skapa skulpturer just nu går en heltidsutbildning till svetsare.

Annons

– Förr var jag alltid väldigt noga med att få till detaljerna på mina målningar. Nu är jag noga med att göra bra svetsar, säger han och skrattar.

Flera av hans nya skulpturer kommenterar den politiska utvecklingen. Men alltid med glimten i ögat.

– Det är en blandning av allvar och humor. Lite som mina satirteckningar.

Lars Melander lovar också att ha med målningar och grafik till Galleri KC. Utställningen håller på mellan 21 april och 6 maj.