Mindre matsvinn på Mariella

Effektivare tillagningsprocesser och koll på var matsvinnet uppstår har på fyra månader minskat mängden matsvinn ombord på Viking Lines Mariella med 40 procent. Foto: Viking Line

Ett pilotprojekt ombord på Mariella har på fyra månader minskat matsvinnet från restaurangerna ombord med 40 procent, uppger Viking Line i ett pressmeddelande. Det innebär i praktiken 27 ton vilket motsvarar 70 000 portioner mat.

I april inledde Viking Line ett projekt för att minska matsvinnet ombord på fartyget Mariella som trafikerar linjen Stockholm–Helsingfors. Projektet genomförs i samarbete med företaget Winnow och ingår i rederiets hållbarhetsarbete.

Bland annat har vågar installerats i köket ombord för att i detalj kunna mäta matsvinnet. Allt  kategoriseras, vägs och bokförs digitalt. På så sätt kan man till exempel spåra om svinnet kommer från tillagningsprocesserna eller från det som gästerna lämnar kvar på sina tallrikar. Utifrån denna information har man effektiviserat kökets tillagningsprocesser.

– Vi är mer noggranna med vilka mängder vi tillagar och ser också över hur redan tillagad mat kan återbrukas bättre. Som ett konkret exempel kan överbliven kokt potatis från lunchen förvandlas till goda tillbehör till middagen, säger Janne Lindholm, restaurangchef i Viking Line, i ett pressmeddelande.

Annons

“Vi är mer noggranna med vilka mängder vi tillagar”

För att minska mängden överbliven mat på gästernas tallrikar ser rederiet kontinuerligt över hur man kan påverka genom att justera både portionsstorlekar i à la carte-restaurangerna och hur maten ställs fram och serveras i bufférestaurangerna. En sak som fungerat är att byta ut större serveringskärl mot mindre portionsbitar av olika rätter.

– De här anpassningarna och förändringarna innebär inte att vi behöver kompromissa med matens kvalitet. Tvärtom leder effektiviseringarna i köket till att vi får mer tid över till att vidareutveckla Östersjöns bästa mat och ta hand om våra restauranggäster, säger Janne Lindholm.

I nästa steg planerar rederiet att ta projektet vidare till fartyget Gabriella.

Matsvinnet från Mariella minskade enligt Viking Line med 27 ton vilket motsvarar 70 000 portioner mat. Det matsvinn som fortsatt uppstår används till att producera biogas.