Spritgåvor, lyxhytter och lyxmiddagar. Enligt Dagens ETC har Viking Line satt i system i att bjuda Transportstyrelsens inspektörer frikostigt när de är ombord för säkerhetsinspektion.
Nu varnar personalen för bristande säkerhet och arbetsmiljö på grund av slapphänta kontroller.
Enligt Dagens ETC har de misstänkta mutbrotten pågått i minst tio års tid. Det är även känt bland de ombordanställda som nu slagit larm eftersom de anser att inspektörerna slarvar när de är ombord.
– De gör inte riktiga säkerhetsrundor och rederiet får generöst med tid på sig att åtgärda säkerhetsbrister, säger en besättningsmedlem anonymt till tidningen.
Dagens ETC har dokumentation från en av Transportstyrelsens inspektioner ombord Cinderella från oktober 2017 som styrker misstankarna.
Transportstyrelsens resetjänst hade bokat standardhytter för två inspektörer men när de kom ombord bjöds de omedelbart på en gratis uppgradering till ett värde av tusentals kronor.
Senare på kvällen bjöds Transportstyrelsens inspektörer till bords i à la carte restaurangen av befälhavaren och maskinchefen för en middag på ”lättrökt whiskygravad älg och till varmrätt marulksfilé, renfilé samt helstekt oxfilé som sköljdes ner med starköl”, skriver tidningen.
Notan på 1824 kronor sattes upp på Viking Lines representationskonto efter att befälhavaren signerat kvittot och en blankett för ”interna kostnader”.
”Antalet konjakflaskor matchar alltid med hur många inspektörer som är ombord”
Dessutom skriver tidningen att inspektörerna mottog konjak som gåva – något som verkar ske vanemässigt. Inför varje inspektion fylls befälhavarens spritskåp med nya gåvor.
– Antalet konjakflaskor matchar alltid med hur många inspektörer som är ombord. Befälhavaren får inte dricka i tjänst så det är uppenbart att spriten är till inspektörerna, säger en anställd till Dagens ETC.
Enligt besättningen hämmar bjudkulturen inte bara inspektionerna av säkerheten utan Transportstyrelsens inspektörer har även ignorerat larm om höga sjukskrivningstal.
– Deras ointresse är direkt kopplat till bjudresorna. Inspektörerna har en osund närhet till rederierna och det är uppenbart att de ser mellan fingrarna. Det har förekommit att inspektörerna hånar personalen när de gör arbetsmiljöronder, säger en anställd.
Enligt tidningen har de misstänkta mutbrotten under fartygsinspektionerna pågått i minst tio års tid. Viking Line har satt i system att bjuda flott, både till VIP-kunder och myndighetspersoner som är satta att bevaka dem.
Dagens ETC har tagit del av interna dokument som bekräftar praxis. För ”viktiga kunder… och offentliga institutioner kan lyxhytt- och suite bokas i representationssyfte”. Dokumentet visar också att uppgraderingarna är kända av Viking Lines högsta ledning: ”Huvudansvarig för att boka suite är VD och styrelseordförande”.
Tidningen har också uppgifter om att motsvarande säkerhetsinspektörer från Finland har fått standardhytter uppgraderade till lyxhytter.
”Vi delar besättningens frustration. Det behövs en grundlig utredning, och det omedelbart”
Bara misstankarna om att Transportstyrelsens inspektörer tar emot mutor är allvarligt, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk.
– Mutor och korruption är allvarliga brott. I förlängningen undergräver det våra demokratiska system, säger han till Sjömannen.
– Vi fick reda på de misstänkta mutbrotten vid ett möte i december och kontaktade Transportstyrelsen. Vi delar besättningens frustration. Det behövs en grundlig utredning, och det omedelbart. Det är klart att detta skadar tilltron till myndigheten, säger han till Sjömannen.
Pernilla Wallin på Transportstyrelsen är högst ansvarig för fartygsinspektionerna. Enligt Transportstyrelsen är hon på tjänsteresa och inte anträffbar när Sjömannen försöker nå henne.
Pernilla Wallin avböjde även att bli intervjuad i Dagens ETC. Men skrev i ett SMS till tidningen:
”Generellt gäller att våra inspektörer vid förrättning på fartyg ska betala själva för sina måltider om det är möjligt. Om det är så att någon inte följt vår riktlinje får vi självklart utreda det.” Och tillägger att: ”Vi kommenterar inte huruvida vi har en utredning på gång eller inte”.
Läs även: ”Praxis att bjuda på kost och logi”