Möjlig svensk flagg för Sirius Saturnus

Sirius shippings nya produkttanker sjösattes i förra veckan vid varvet i Kina. Saturnus kommer levereras till hösten. Foto: Sirius shipping

Sirius shipping bygger två nya produkttankers i Kina. I förra veckan var det dags för sjösättning för Saturnus.

– Leveransen är beräknad till oktober, säger vd Jonas Backman.

Sirius shipping har anlitat samma varv – Avic Dingheng – som Donsögrannarna Furetank och Älvtank har kontrakterat för att bygga sina nya fartyg. Och Jonas Backman är imponerad av det kinesiska varvet.

– De är otroligt kunniga och långt framme tekniskt sett, säger han. Jag var själv där i samband med i sjösättningen i förra veckan.

Saturnus är den första av två produkttankers som Sirius beställt hos Avic Dingheng. Fartygen är på cirka 8000 dwt och har en lastkapacitet på 10 000 kubikmeter.

Annons

Saturnus levereras i slutet av oktober medan Mercurius överlåts i januari.

“Kunderna köper vårt tekniska kunnande och de efterfrågar en hög miljöstandard”

Jonas Backman berättar att de två fartygen kommer gå in i trafik direkt efter leverans. Saturnus kommer gå på timecharter till Esso i Norge.

Sirius shipping har långa affärsförbindelser med sina kunder och anpassar fartygen efter kundernas behov.

– Det är en röd tråd i vår affärsidé. Vi uppskattar hur konsumtionen ser ut hos våra kunder och ser hur stort fartyg vi behöver ha för att leverera nya produkter på ett optimalt sätt.

Han framhåller även Saturnus och Mercurius miljöfördelar. Fartygen är konstruerade för att vara energieffektiva och uppfylla höga krav på miljöanpassning.

– Kunderna köper vårt tekniska kunnande och de efterfrågar en hög miljöstandard. Samtidigt tycker jag att majoriteten av svenska rederier går före och tar ett stort ansvar för miljön.

Saturnus har Donsö som hemmahamn på akterspegeln. Foto: Sirius shipping

“Det ligger VÄL till hands att det blir svensk flagg”

På bilderna från sjösättningen av Saturnus går det att se att fartyget har Donsö som hemmahamn. Jonas Backman bekräftar att Sirius shipping överväger att flagga svenskt, även om det slutgiltiga beslutet inte är taget.

– Det ligger väl till hands att det blir svensk flagg. Jag skulle önska att villkoren för svensk sjöfart kunde förbättras något. Samtidigt tycker jag parterna i Blå Tillväxt gör ett bra arbete för att påverka, så det är på rätt väg.