Namninsamlingen är Saras idé

Sara Mårtensson jobbar i vanliga fall i informationen ombord på Silja Symphony. Nu är hon korttidspermitterad precis som många av sina kollegor. Foto: Privat / Tallink Silja

– Vi kan inte bara sitta still när våra jobb står på spel, säger Sara Mårtensson som arbetar i informationen ombord på Silja Symphony. 

Igår startade en namninsamling för att få politikerna att ändra reglerna för sjöfartsstöd.

Hon har gått och tänkt på idén ett tag. Testat den på kollegor i en Facebookgrupp och fått bra gensvar. När hennes arbetsgivare i förra veckan lade ett varsel om uppsägning för 450 personer mejlade Sara Mårtensson till Seko sjöfolks ordförande.

– Någon måste ju göra det, säger hon. Han svarade snabbt och jag är jätteglad att min idé nu blir verklighet. Det är häftigt. 

Det handlar om sjöfartsstödets utformning. Med dagens regler kan bara fartyg som går i trafik få sjöfartsstöd för sjömännen som arbetar ombord. Sara Mårtensson – och många med henne – anser att även tillfälligt upplagda fartyg bör kunna omfattas av stödet. Med andra ord: de passagerarfärjor som nu ligger still på grund av pågående pandemi. 

Annons

– Vi kan inte bara sitta här och låta regering och politiker köra över oss. Om jag förstår rätt är det ingen stor ändring som behövs för att låta även fartyg som inte är i trafik få sjöfartsstöd, säger hon.

Mejlet från Sara Mårtensson resulterade i att Seko sjöfolk startat en namninsamling ihop med Sjöbefälsförbundet, för att förmå politikerna att bredda sjöfartsstödet och reducera avgifter (till exempel farledsavgifter). Namninsamlingen pågår fram till 8 juni och finns här.

– Jag hoppas att politikerna tar till sig. Att de förstår, att även om detta inte är en stor fråga för dem, så får deras beslut väldigt stora följdverkningar för svensk sjöfart, säger Sara Mårtensson. 

“Jag hoppas att politikerna tar till sig”

Hon är övertygad om att många ombordanställda kommer att skriva under uppropet.

– Jag vet att väldigt många bland mina skeppskamrater är oroliga för sina jobb. Vi har pratat mycket om vad man kan göra och hur man kan engagera sig, säger hon.  

Sara Mårtensson är liksom många av sina kollegor i Silja Line korttidspermitterad sedan mitten av mars. 

– Det mal i bakhuvudet, man frågar sig hur det ska bli och när vi får börja jobba igen. Jag saknar jobbet och kollegorna. Jag saknar till och med de allra jobbigaste passagerarna, säger hon.