Nominera årets skyddsombud i Västsverige

Skyddsombud på Silja Galaxy, arkivbild. Foto: Linda Sundgren

Har du ett extraordinärt bra skyddsombud på din arbetsplats? Är han eller hon från Västsverige? Grattis! Nominera honom eller henne till LO:s skyddsombudspris.

Priset delas ut av LO-distriktet i Västsverige. Syftet är att lyfta fram arbetsmiljöarbetet och uppmärksamma skyddsombudens roll och betydelse för en bra miljö på arbetsplatsen. Skyddsombuden är, enligt LO, ofta bättre utbildade än arbetsgivaren i frågor som rör arbetsmiljö.

– Det är ofta skyddsombuden som driver utvecklingen på arbetsplatsen och kommer med idéer om vad som kan göras, säger Martin Karlsson på LO-distriktet i Västsverige.

Han brukar få in totalt mellan 10 och 20 nomineringar från de 14 förbunden inom LO, men påpekar att han gärna vill ha fler.

Annons

Lättaste sättet att nominera någon är att gå genom sin lokala organisation (klubb eller sektion). Det går också att mejla Martin Karlsson direkt men då skickar han tillbaka nomineringen till Seko sjöfolk som får titta på den.

– Har du någon du vill nominera på din arbetsplats, någon som bedriver ett jättebra arbete, fundera ut en bra motivering och skicka in!

Vem kan bli nominerad?

– Juryn tittar på vad man gjort för att förbättra arbetsmiljön och om man jobbat med arbetsmiljöfrågor på ett målmedvetet sätt. Vi ser gärna att man ligger på och samverkar med arbetsgivaren för att flytta gränser inom arbetsmiljöområdet. Men vi har även skyddsombud som gör ett fantastiskt arbete men är närmast motverkade av arbetsgivaren, så det där kan se olika ut.

Med förbättrad arbetsmiljö menas exempelvis lägre sjukfrånvaro, ökad trivsel, färre arbetsskador och förebyggande arbete.

Juryn består av LO-distriktets arbetsmiljökommitté som sedan lämnar förslag till verkställande utskottet för beslut. Sista dagen för att nominera är den 16 oktober. Priset delas ut på LO-distriktets höstmöte den 24 november och består, förutom ära och uppmärksamhet, av 2 000 kronor, diplom och blommor.

Fotnot: Martin Karlsson nås på martin.karlsson(at)lo.se