Norsk Sjømannsforbund: “Seiern är vår”

Ingen omflaggning av Color Fantasy och Color Magic till det norska internationella registret, NIS. Samtliga passagerarfärjor ska vara kvar i NOR under 2019, meddelar Color Line efter att budgetavtalet i Norge blev klar i går kväll. Foto: Fjellanger Widerøe Foto AS

Color Line får inte möjlighet att flagga om till det norska internationella registret, NIS. Frågan avgjordes när ytterligare två partier gick emot den norska regeringen i budgetavtalet.

Resultatet: 700 norska sjöjobb är räddade. Och anställda på färjor i Sverige, Danmark och Finland kan andas ut.

– Detta beslut visar att fakta fortsätt kan ha makt, skriver Johnny Hansen, ordförande i Norsk Sjømannsforbund, i ett facebookinlägg. En lång kamp för Norsk Sjømannsforbund är med detta krönt med seger. Vi startade kampen tillsammans med LO, och med tiden har allt fler ställt sig på vår sida.

Annons
Johnny Hansen, ordförande i Norsk Sjømannsforbund, håller ett anförande på protestmötet i Kristiansand. Foto: Jörgen Tiger

Beskedet som fick hela Sjöfartsnorge på fötter kom strax innan 21.00 igår, tisdag. Budgetförhandlingar i Norge har varit långa och komplicerade. Tidigare lyckades den norska regeringen med en hårsmån undvika en regeringskris. Istället fick regeringen igår kväll ge sig för det samlade trycket från opinionen – norska färjor ska inte bemannas av låglönebesättningar.

“DET ÄR ETT MYCKET GLÄDJANDE BESKED. DEN NORSKA REGERINGEN HAR TVINGATS TA SITT FÖRNUFT TILL FÅNGA”

Budgetavtalet innebär även att sjömän på färjor i Sverige, Danmark och Finland nu kan andas ut. En utflaggning av Color Lines Kielfärjor till NIS hade medfört en drastiskt ändrad konkurrenssituation i nordisk färjenäring. Risken för smittoeffekter till i första hand rederier som bedriver trafik i Skagerrak och södra Östersjön hade varit överhängande.

– Det är ett mycket glädjande besked från Norge, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk. Den norska regeringen har tvingats ta sitt förnuft till fånga och hindrats från att öppna Pandoras box med alla de negativa följder som en omflaggning skulle ha fått.

Kenny Reinhold vill framföra sina gratulationer till Norsk Sjømannsforbund och alla sjömän på Color Line. Alla har kämpat länge och väl.

– Det här känns riktigt bra. Det hade inte sänt några bra signaler om den norska regeringen hade låtit ett rederi med miljardvinster anställa låglönebesättningar på färjelinjer i Norden, säger han.

Kenny Reinhold Foto: Dick Gillberg

I ett pressmeddelande bekräftar Color Line att samtliga passagerarfärjor mellan Norge, Sverige, Danmark och Tyskland kommer att vara kvar i norskt ordinärt register, NOR, med en besättning på norska avtal.

Budgetavtalet i norska Stortinget innebar även att det norska sjömansstödet ökas med 35 miljoner NOK, något som regeringen hade velat spara in genom omflaggningen. Summan är också tillräcklig för att täcka rederiets kostnader för de 700 anställda på Color Lines Kielfärjor.

– Med dagens budgetavtal förväntar sig Color Line att nivån för ersättning enligt 2019 kommer att bli stabil över tid, säger Trond Kleivdal, koncernchef på Color Line.

“Tillsammans är vi starka”

För Norsk Sjømannsforbund och de anställda på Color Fantasy och Color Magic innebär budgetavtalet och Color Lines besked slutet på en fyra år lång period av osäkerhet

– Nordiskt sjöfolk och hela det norska maritima klustret har många att tacka ikväll. Speciellt de många hundra sjömännen i Color Line och deras familjer. Tillsammans är vi starka, skriver Johnny Hansen.