Nu är avtalsförhandlingarna igång

Första mötet avklarat. Idag träffades Seko och Sjöfartens Arbetsgivareförbund för ett första möte inför kommande avtalsförhandlingar. Joakim Hellmouth är ombudsman i Seko och ansvarig för sjöavtalen. Foto: Dick Gillberg

Idag träffades Seko och Sjöfartens Arbetsgivareförbund (SARF) för ett första möte om vårens avtalsförhandlingar.

– Vi hade en god dialog och gick igenom våra respektive yrkanden ytligt, säger Joakim Hellmouth, ombudsman i Seko och ansvarig för sjöavtalen. 

Under våren ska kollektivavtalen på storsjö-, färje- och bogserområdet omförhandlas. Idag hölls ett första möte mellan facket och arbetsgivarna för att prata om hur förhandlingarna ska läggas upp. Joakim Hellmouth och Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk, träffade SARF:s representanter Lars Andersson och Fredrik Holmberg.

– Idag hade vi bara lättare diskussioner så det finns inte mycket att berätta. Vi har en god dialog om hur vi ska sköta avtalsförhandlingarna och vi har bestämt datum för kommande förhandlingar, säger Joakim Hellmouth.

Parterna har ännu inte växlat yrkanden rent fysiskt. På dagens möte lästes de bara upp. Med yrkanden menas vilka krav parterna vill få igenom i förhandlingarna. 

Annons

– Vi har diskuterat våra respektive yrkanden ytligt, men ska gå igenom dem mer grundligt på ett möte den 6 april. Det finns också lite frågor som vi ska reda ut, säger Joakim Hellmouth.

”Vi har diskuterat våra respektive yrkanden ytligt”

Den 6 april ska ”lilla avtalsdelegationen” träffas. Från fackligt håll består lilla delegationen av Joakim Hellmouth, Kenny Reinhold och ombudsman Peter Skoglund (adjungerad).  

Seko står bakom LO-samordningen som bland annat innehåller krav på löneökningar med 3 procent och stärkt skydd mot sexuella trakasserier i arbetslivet. Utöver LO-samordningen har Seko en rad egna yrkanden som mejslats fram ur de avtalsmotioner som medlemmar skickat in samt de prioriteringar som gjordes på en avtalskonferens i november. 

Själva avtalsförhandlingarna hålls i Stockholm under andra hälften av april. Då deltar hela avtalsdelegationen, som från Sekos håll består av förtroendevalda från olika rederier.