Nu är sjöfolkets solceller igång

Seko sjöfolks solcellsanläggning kan producera 1 GWh per år. Ställningen som panelerna sitter på är byggd i trä istället för aluminium som är det vanliga. ”Träet lagrar koldioxid vilket är bra. Aluminium skitar ner när det framställs”, förklarar ETC El:s grundare Johan Ehrenberg. Foto: ETC El

I september invigdes Seko sjöfolks egen solcellsanläggning i Katrineholm. 

– En jätteseger för sol-Sverige, säger Johan Ehrenberg, grundare av ETC El.

Beslutet att investera i solceller togs förra året av Seko sjöfolks representantskap. I juni 2019 undertecknades avtalet mellan dotterbolaget Sjöfolkets Fastighets AB och ETC El om att bygga en solcellsanläggning med möjlighet att producera en miljon kilowattimmar (1 GWh) per år.

– Det här är bra på flera sätt, sa Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold då. Det är en ekonomisk investering som är bättre och säkrare än nuvarande aktiemarknad, det är ett sätt att bidra till ett bättre klimat och det är dessutom ett sätt för Seko sjöfolk att med råge klimatkompensera för vårt resande. 

I september invigdes anläggningen som ligger strax ovanför ETC El:s egen solpark i Katrineholm. Driften sköts av ETC El som även sköter distributionen av elen som produceras ut på det allmänna nätet.

Annons

Cirka 70 procent av solcellerna är redan i drift och resten förväntas bli klart i mars.

– Det här är en jätteseger för sol-Sverige, säger Johan Ehrenberg som grundat bolaget ETC El. Seko sjöfolk är unikt som investerat i en egen park. Det är första gången en organisation inte bara pratat om att ”någon” borde satsa på solceller utan faktiskt gjort det själva. 

Fackförbund har ofta sunda åsikter om ren energi, menar Johan Ehrenberg. 

– Men de flesta verkar tycka att staten eller företagen ska fixa det.

”Seko sjöfolk är unikt som investerat i en egen park”

Idag finns det lokala fackförbund som är med och sparar i ETC El:s befintliga anläggning. Johan Ehrenberg har också fått förfrågningar om egna parker. 

– När Seko sjöfolks anläggning är helt klar ska jag kontakta de stora fackförbunden och säga: Nu är det er tur. Hur mycket el behöver era medlemmar?

Han är glad att Seko sjöfolk vågade ta beslutet och gå först.

Vad vill du säga till medlemmarna som är med och investerar?

– Att de ska komma hit och hälsa på sina solceller om de är i närheten. Det är också viktigt att de får elen; vill man ha solelen måste man byta till ETC El som leverantör. Det är ju roligt om de som finansierat parken får del av klimatnyttan och kan säga att deras el inte är smutsig, säger Johan Ehrenberg.

Chang Strömberg från Seko sjöfolk deltog vid invigningen av solparken.

– Våra medlemmar har gett uttryck för att om vi ska investera i energi så ska det vara fossilfritt och förnyelsebart. Att direktinvestera, alltså att köpa solpaneler, är mer konkret än att köpa aktier i ett företag inom solenergi, säger han. 

”Att köpa solpaneler är mer konkret än att köpa aktier inom solenergi”

Intäkterna för elen som säljs hänger på priset på spotmarknaden. Beräknat på förväntat elpris kan de totala intäkterna under solcellernas effektiva år hamna på (lågt räknat) 15,7 miljoner kronor. Kostnaden för att bygga anläggningen har beräknats till 6,8 miljoner kronor.

Chang Strömberg påpekar att vinsten ska räknas i mer än bara pengar.  

– Det här är en investering av medlemmarnas kapital som förväntas ge en rimlig avkastning både moraliskt och ekonomiskt, säger han. 

Johan Ehrenberg har haft solceller i 13 år och menar att energislaget är både -”löjligt tryggt” och svåröverträffat i pris.

– Idag när allt bygger på hur börserna går så behövs trygga grejer. Solcellerna bara står där och producerar el. Du vet i förväg ungefär hur produktionen kommer att vara och solcellerna kan producera el även i mulna tråkiga november, säger han och fortsätter:

– Många känner dessutom inte till hur otroligt billig elen blir. Skaffar man en elbil och installerar solceller hemma så blir kostnaden 30 öre per mil. Jämför det med en liter bensin för 15 kronor.