Nu går Christer i pension

"Det fackliga har varit ett löpande arbete. Ibland i motvind, ibland i medvind", säger Christer Engström. Foto: Klara Johansson

Christer Engström går i pension. Han har varit fackligt engagerad sedan början av 1970-talet. Nu slutar han formellt som ordförande i Destination Gotlands klubbsektion och i Seko sjöfolks styrelse.

– Jag gick med i förbundet första dagen jag gick ombord. Det var den 11 juni 1970, säger han.

Det första rederiet han arbetade för var verksamt i Gotlandstrafiken. Men i början av 1970-talet arbetade Christer också som matros för Broströms och Transatlantic. Han hann också med anställningar bland annat på Myrstens, Arabolaget och Cementafartygen innan han kom tillbaka till Gotlandstrafiken.

– Jag upplevde att det var mycket orättvisor ombord i början av 1970-talet, det var väl en av anledningarna till att jag engagerade mig mer fackligt, säger han. Det gamla gardet med befäl var ofta bra, men det fanns en yngre generation som kunde vara skitstövlar, säger han.

Annons

Christer Engström var ordförande för klubben och klubbsektionen på Destination Gotland från 2005. Han vikarierade även för Peter Skoglund ett tag i början av 2000-talet. Han har också varit medlem av Seko sjöfolks styrelse sedan facket utökade representationen i styrelsen.

– Utvidgningen tycker jag är bra. Det gör att även de mindre klubbarna får en chans att göra sin röst hörd.

Christer visste tidigt att han skulle gå till sjöss. Han hade både morbröder och farbröder som var sjömän. I tioårsåldern byggde han och några kamrater en flotte med segel och satte kurs ut i Östersjön.

– Vi hade både mat och vatten med oss. Det slutade med att Kustbevakningen fick plocka upp oss någonstans mellan Gotska sandön och Fårö. Men alla fyra ombord blev sjömän till slut, säger han och skrattar åt minnet.