Nu startar avtalsförhandlingarna

Idag startade avtalsförhandlingarna om storsjö- och färjeavtalen. Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold ser fram emot förhandlingarna. Foto: freeimages.com + Dick Gillberg

Idag gick startskottet för avtalsförhandlingarna på storsjö- och färjesidan. Seko och Sjöfartens Arbetsgivareförbund (SARF) höll ett videomöte för att prata om förutsättningar och sätta datum för kommande förhandlingar. 

Det kallas kansliöverläggning, detta första möte mellan parterna i en avtalsförhandling. I år hölls kansliöverläggningen mellan Seko och SARF digitalt. 

– Vi drog våra avtalsyrkanden (krav) muntligt men har inte växlat dem skriftligt än, säger Kenny Reinhold som deltog i dagens möte tillsammans med vice ordförande Peter Skoglund och Joakim Hellmouth som är ombudsman i Seko och ansvarig för sjöavtalen. 

De fortsatta förhandlingarna blir på grund av pandemin också i form av videomöten. Avtalsdelegationerna kommer att kallas till digitala mötesrum. 

Annons

– Det blir lite konstigt, säger Kenny Reinhold. Är det någon gång man vill ha fysiska möten så är det vid förhandlingar. I videomöten är det svårt att se hur motparten reagerar och det blir ett annat sätt att förhandla än vi är vana vid. Men nu är det som det är. 

“Det blir ett annat sätt att förhandla än vi är vana vid”

Det är för tidigt att säga vad förhandlingarna kommer att handla om, förutom att det så kallade märket är satt till 5,4 procent under avtalsperioden.

– Fördelen med att märket är satt är att vi inte kommer få mindre. Vill vi ha mer får vi sälja något annat, något som arbetsgivaren vill ha, men värdet ska vara detsamma, säger Kenny Reinhold. 

Han ser fram emot avtalsförhandlingarna även om de blir i videoform.  

– Det handlar om pengar i plånboken för våra medlemmar. Självklart är vi taggade och jag är övertygad om att vi kommer att göra ett precis lika bra jobb såhär, säger han.   

“Det handlar om pengar i plånboken för våra medlemmar”