Nu startar Lakeway Links nya linje mellan Gdynia och Södertälje

Lakeway Links nyförvärv; Miramar express Miranda heter nu Lakeway Express och trafikerar den nya polenlinjen med start 21 maj 2024. (Bilden före ommålning)

Den 21 maj startar Lakeway Link den nya roro-linjen mellan Gdynia och Södertälje. Det blir svenskflaggade Lakeway Express som kör med tre avgångar i vardera riktningen, och hemmahamnen blir Västerås där bolaget också har sitt huvudkontor.

Det var förra året som Wallenius och Greencarrier gick ihop och skapade det gemensamma rederiet Lakeway Link, som man menar blir en milstolpe inom sjötransporter, eftersom ingen annan erbjuder rorotransport på tidtabell för tung trafik mellan Gdynia och Södertälje. Den nya linjen kommer att avlasta väg- och järnvägsnäten mellan Skandinavien och kontinenten vilket minskar trängsel och miljöpåverkan, skriver rederiet i ett pressmeddelande på tisdagen.

Lakeway Express har en lastkapacitet på 1625 filmeter eller cirka 108 släpvagnar och är utrustad för att möta trailer-, projektlast- och mafi-transporter. Resan mellan de två destinationerna tar cirka 22 timmar. Efter ombyggnationen av Södertälje slussar 2026 förväntas trafiken utökas till att även omfatta Västerås via Mälaren.

– Det här är det första steget i vår introduktion av en ny innovativ vattenvägstransportlösning direkt till Mellansverige och Mälarregionen. Vår lösning ger ett fraktalternativ med jämförelsevis låg miljöpåverkan och tar samtidigt itu med den allvarliga bristen på lastbilschaufförer, eftersom förarna lämnar sina trailers vid kajen, säger Fredrik Hermansson, VD Lakeway Link.

Annons

Enligt rederiet kommer Lakeway Links nya linje också att underlätta transporter till och från slutdestinationer i många andra delar av Sverige och Norge, som ligger inom köravstånd från Södertälje och Mälaren. Även ruttens andra slutdestination, Gdynia, har goda förbindelser med flera av Europas stora transportlinjer.

Så här ser Lakeway Express ut efter ommålningen.