Ny arbetsmiljöutbildning för sjömän

Utbildningens startsida, skärmklipp.

I tisdags lanserade Sjöfartens arbetsmiljönämnd (San) en ny utbildning om arbetsmiljö ombord.

– Jag vågar nog påstå att det här är en av de bästa webbaserade utbildningar vi har, säger Cecilia Österman, forskare och ledamot i San:s styrelse.

Utbildningen ger grundläggande kunskaper i hur arbetsmiljöarbete ombord i fartyg går till och pekar ut risker i arbetet och hur man gör för att förbättra arbetsmiljön, uppger Sjöfartens Arbetsmiljönämnd i ett pressmeddelande.

Målgruppen är i första hand den som arbetar ombord. Men även andra som ägnar sig åt arbetsmiljö- och säkerhetsarbete inom sjöfarten kan ha nytta av utbildningen.

– Jag vågar nog påstå att det här är en av de bästa webbaserade utbildningar vi har om arbetsmiljö ombord i fartyg. Den är pedagogiskt upplagd och krånglar inte till det. Vi vill visa att arbetsmiljö faktiskt inte är så komplicerat som man kanske kan tro, säger Cecilia Österman, forskare och lärare vid Sjöfartshögskolan i Kalmar och ledamot i San:s styrelse.

Annons

Utbildningen har utvecklats i ett samarbete mellan San och utbildningsföretaget Learnways. Den tar ungefär en halvtimme att genomföra och är gratis.

– Vi hoppas att så många som möjligt ska göra utbildningen. Just nu finns den enbart på svenska men en engelsk version kommer, säger Lars Andersson, ordförande i San.

Du hittar arbetsmiljöutbildningen här