Ny charter för Jutlandia Sea

Jutlandia Sea i januari i år. Foto: AdMare Ship Management

Svenskflaggade rorofartyget Jutlandia Sea går sedan årsskiftet i trafik för Stena Line mellan England och Holland. 

Jutlandia Sea har det senaste året varit uthyrd till Wallenius SOL. Sedan årsskiftet trafikerar hon i stället linjen Immingham–Rotterdam för Stena Line. Rederiet har även hyrt in det brittiskflaggade systerfartyget Fionia Sea till samma linje. Båda fartygen ägs av Leomar RoRo AB. Bemanning och teknisk drift sköts av AdMare Ship Management. 

Chartern är på tre år med option på ett fjärde. 

– Det är roligt både för ägaren och oss att vi fått ett så pass långt avtal med Stena Line. Det känns bra och är en fjäder i hatten för oss, säger Tommy Pettersson, fleet manager på AdMare. 

Annons

Jutlandia Sea togs i trafik den 28 december och Fionia Sea sätts in i februari. Fram till dess täcker Stena Forerunner upp på linjen.

AdMare hade hand om bemanningen även under fartygens tidigare charter. Enligt Tommy Pettersson innebär bytet inga större förändringar.

– Vi bemannar upp fartygen lite extra, det krävs mer folk på den här traden eftersom besättningen är behjälplig med surrning och lastsäkring i Immingham. Vi tar ombord ytterligare ett par stycken på manskapssidan. Annars är det ingen större skillnad, säger han.

”Vi bemannar upp fartygen lite extra”

Jutlandia Sea har svensk kock ombord. I övrigt består manskapsbesättningen av TAP-anställda. På befälssidan finns svensk befälhavare, chief och andrestyrman.

Mikael Lindmark, ombudsman på Seko sjöfolk, ser positivt på att Stena Line sätter in ett svenskflaggat fartyg mellan England och Holland. Enligt honom är Jutlandia Sea och systern Fionia Sea optimala för den här trafiken. De tar mycket last samtidigt som de kommer in i Imminghams slussar vilket många stora roro-fartyg idag inte gör. 

”Diskussionen om att svensk flagg inte kan konkurrera är död nu”

– Det är populära fartyg och de fanns tillgängliga. Att det ena fartyget har svensk flagg är grädde på moset för oss. Hela diskussionen om att svensk flagg inte kan konkurrera är död nu. Kan Stena plocka in ett svenskt fartyg mellan två icke-svenska hamnar, så kan alla. Hade svensk flagg varit väldigt mycket dyrare så hade det ju aldrig blivit aktuellt, säger han. 

Sjömannen har sökt Stena Line.