Ny förbundsordförande i Seko

Gabriella Lavecchia.

Gabriella Lavecchia har valts till Sekos nya förbundsordförande. Det skedde igår på förbundets kongress. Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold blev omvald som ledamot i förbundsstyrelsen.

En enig kongress valde i onsdags Gabriella Lavecchia till ny förbundsordförande för Seko. Hon är den första kvinnan på posten och har de senaste fyra åren varit vice ordförande i förbundet. 

Gabriella Lavecchia kommer från Televerket där hon för snart 30 år sedan valdes till klubbordförande.

– Då tänkte jag att det var det finaste som kunde hända någon människa någonsin, att bli vald och få företräda sina arbetskamrater. Det var en blandning av stolthet, ödmjukhet, allvar, styrka och gemenskap. Och nu får jag stå här idag, och känna precis så, som förbundsordförande för världens bästa fackförbund, sa hon i talarstolen när beslutet tagits.

Annons

Till övriga uppdrag i Sekos verkställande utskott (VU) valdes Johan Lindholm som ny vice ordförande, Linda Agetoft som ny förbundssekreterare, och Mats Ekeklint som omvald avtalssekreterare. 

Kongressen valde också elva ledamöter till förbundsstyrelsen. Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjöfolk, är även fortsättningsvis en av dessa.

Sekos kongress hålls normalt vart fjärde år. 200 kongressombud samt förbundsstyrelsen får rösta i besluten som tas. Seko sjöfolk har 12 ombud på kongressen plus en ledamot i förbundsstyrelsen. 

I år är kongressen uppdelad på två tillfällen. Första delen hölls digitalt igår. Del två hålls i oktober och då kommer framför allt motioner att behandlas. 

Sekos avgående förbundsordförande Valle Karlsson talade i sitt invigningstal om pandemin, om rädslan både för viruset och för att förlora jobbet. Men mest om hur besviken han är över hanteringen av LAS-frågan, alltså förändringarna av lagen om anställningsskydd (LAS) som initierats i och med det så kallade januariavtalet.

Valle Karlsson menar att grundproblemet är att politikerna lagt sig i den svenska modellen. Den sköter parterna bäst, sa han. Han kallar LAS-frågan för en ojämn kamp och han håller inte alls med om Centerpartiet och Liberalernas förklaring om att man vill modernisera den svenska arbetsrätten.  

– Det handlar inte om någon modernisering. Det handlar om att flytta hela modellen långt bakåt i tiden, till en tid där anställningsskydd inte fanns och där arbetsgivarna var kungar och bestämde allt. I min bok är detta rätt långt ifrån en modernisering, sa han.  

Valle Karlsson, avgående förbundsordförande, är besviken på hur LAS-frågan landat.

Valle Karlsson menar att besluten som togs på LO-kongressen för ett år sedan inte har följts. På kongressen togs beslut om att LO inte skulle förhandla om reglerna kring saklig grund.

– Det är ingen hemlighet att jag är besviken på hur LAS-frågan har landat. Arbetsgivarsidan har dragit vinstlotten och vi har fått stå tillbaka. I en tid när arbetstagarna behöver mer trygghet är någonsin får de nu mindre, sa han. 

I sitt tal lyfte han också det han ser som framgångar för förbundet de senaste fyra åren. Enligt Valle Karlsson har Seko flyttat fram sina positioner på flera områden, har bra anseende i allmänhetens ögon och har synts och hörts i debatten.

– Vi har också för första gången på länge värvat fler medlemmar än vi tappat. Jag är stolt men inte nöjd. Det finns fortfarande mycket att göra. Fortsätt ta fajten och glöm aldrig vilka ni företräder, uppmanade han deltagarna på kongressen.

Statsminister Stefan Löfven skickade en hälsning till deltagarna på Sekos kongress.

Kongressen inleddes med en hälsning från statsminister Stefan Löfven. Han talade om att yrkesskickligheten hos Sekos medlemmar blivit extra tydlig under det senaste året. 

– Oavsett om det är tåg eller frivården, om ni hanterar brev eller båt, så är era medlemmar avgörande för att hålla igång vårt land. Ni ska vara stolta, sa Stefan Löfven.

Han uppmanade kongressdeltagarna att vara stolta över sitt fackliga engagemang.

– Ni är en del av en historisk rörelse som alltid kämpat för att förbättra för människor. Ni lever det fackliga löftet, sa han.

Läs också: Lokförare får Ove Allansson-priset