Ny guide ska minska risken för vibrationsskador

vibrerande verktyg
Vibrationsguiden är tänkt som ett hjälpmedel för att upptäcka och hantera risker i samband med arbete med vibrerande verktyg. Foto: Prevent

Arbete med vibrerande verktyg kan leda till skador. Men riskerna kan upptäckas och hanteras i tid. En ny kostnadsfri vibrationsguide ska hjälpa företag i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Vibrationsguiden har tagits fram av arbetsmiljöorganisationen Prevent tillsammans med IF Metall, Byggnads och ett par arbetsgivarorganisationer. Guiden består av två delar: en för hand- och armvibrationer och en för helkroppsvibrationer.

Hand- och armvibrationer uppstår till exempel när någon använder handhållna verktyg. De kan leda till besvär som domningar, nedsatt känsel i händerna och smärta i armar och axlar.

Helkroppsvibrationer är vanligt till exempel för personer som kör truck eller buss eller arbetar nära tunga vibrerande maskiner. De kan orsaka trötthet och ge besvär i rygg, skuldror och axlar.

Annons

Effekterna av vibrationer är en vanlig orsak till godkända arbetssjukdomar enligt statistik från Afa Försäkring.

Vibrationsguiden går att ladda ner här. Den innehåller fakta om hälsorisker och lagstiftning på området samt checklistor och verktyg som ger praktisk vägledning i arbetsplatsens systematiska arbete med vibrationer, uppger Prevent i ett pressmeddelande.