Ny kalender för bättre arbetsmiljö

Carolina Kihlström ingår i Svensk Sjöfarts likabehandlingsgrupp som ska ta fram kalendern. Foto: Svensk Sjöfart

Kalendrar med lättklädda kvinnor är oacceptabelt ombord, anser Föreningen Svensk Sjöfart. Nu tar de fram en alternativ kalender med arbetsmiljötips.

Idén föddes när Svensk Sjöfarts likabehandlingsgrupp genom Vågrätt och Lättaankar fick veta att det fanns problem med kalendrar med lättklädda kvinnor ombord, vilket det finns en nolltolerans om.

– Inom föreningen Svensk Sjöfart anser vi att det är helt oacceptabelt med sådana kalendrar och ville därför ge ett alternativ som istället leder till att arbetsmiljön ombord blir så bra som den kan, säger Carolina Kihlström, sekreterare i Svensk Sjöfarts likabehandlingsgrupp, i ett pressmeddelande.

Syftet med Svensk Sjöfarts kalender är att ge tips och inspiration till hur arbetsmiljön ombord kan förbättras ytterligare. Kalendern kan förhoppningsvis både ge tips på aktiviteter att göra tillsammans ombord, och få de goda idéer som redan finns inom branschen att spridas till fler.

Annons
Trots att det enligt Svensk Sjöfart är nolltolerans när det gäller kalendrar med lättklädda kvinnor, kan det se ut såhär ombord. Arkivbild. Foto: Dick Gillberg

Nu är föreningen på jakt efter förslag och goda erfarenheter att lyfta fram i kalendern.

– Vi är säkra på att det finns många goda idéer som hela sjöfartsbranschen skulle få stor nytta av. Förslagen får gärna vara både stora och små och de vinnande bidragen kommer att inkluderas i kalendern som kommer att spridas till hela den svenska sjöfarten, säger Ragnar Johansson, ordförande i Svensk Sjöfarts likabehandlingsgrupp, i pressmeddelandet.

”Vi är säkra på att det finns många goda idéer”

Tanken är att kalendern ska finnas både digitalt och i tryckt format.

– En referensgrupp med ombordanställda kommer tillsammans med Svensk Sjöfarts likabehandlingsgrupp välja ut bidragen så att innehållet ska bli så användbart som möjligt, säger Carolina Kihlström.

Har du en bra idé eller en bild som passar i kalendern? Skicka in ditt bidrag senast den 20 augusti till carolina.kihlstrom@sweship.se