Ny medlemsvecka planeras i höst

Runt 25 fartyg och färjor, plus ytterligare skärgårdsfärjor i både Göteborg och Stockholm fick besök av anställda, ombudsmän och förtroendevalda under medlemsveckan. Foto: Seko sjöfolk

Från Bremerhaven till Berghamn. Från snabbfärja i Göteborgs södra skärgård till Djurgårdsfärja på Strömmen. Seko sjöfolk satsade stort på fartygsbesök under medlemsveckan – och gensvaret var enormt.

– Det visar hur viktigt det är att vi är ute och träffar medlemmar. Det handlar både om att lyssna på medlemmarna och informera om vår verksamhet, säger Jonas Forslind ombudsman och sekreterare på Seko sjöfolk.

Anställda inom medlemsservice, ombudsmän och förtroendevalda från klubbsektionerna hann med att besöka ett 25-tal fartyg plus skärgårdsfärjor i både Göteborg och Stockholm. Från Destination Gotlands nya färja M/S Visborg till S/S Storskär från 1908.

Fartygsbesöken är ett sätt att stärka relationen mellan medlemmar och anställda och förtroendevalda, samtidigt som samtalen ger återkoppling till den fortsatta verksamheten i facket. Besöken är också ett sätt att värva nya medlemmar. Runt ett 30-tal nya medlemmar blev direktinskrivna via webbformulär under besöken. Än finns ingen siffra om hur många som gått med via övriga kanaler.

Annons

Fartygsbesöken innebär även en möjlighet att hjälpa medlemmar direkt med olika ärenden, upplysa om försäkringar och om hur A-kassan fungerar. Vid många av besöken var försäkringsinformatörer från facket och försäkringsbolag med.

– Det känns extra bra att kunna hjälpa medlemmar på plats. Under de besök jag var med på hjälpte vi flera medlemmar att ansöka om medlemskap i A-kassan. De hade missat att man måste söka om inträde själv i A-kassan, berättar Jonas Forslind. Och i ett fall hjälpte vi en person att få ut ett större belopp i ersättning för en skada hen hade fått under arbetet.

Nu planerar Seko sjöfolk en repris på medlemsveckan under hösten.

– Vi jobbar ständigt för våra medlemmar, och vi kommer att planera in fler besök utöver de här veckorna. Men medlemsveckan är viktig. Fartygsbesöken är roliga både för oss och våra medlemmar. Besöken ger energi till oss och mer kunskap till medlemmarna, säger han.


Se en intervju som Sjömannens redaktör Klara Johansson gjorde med Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk, och Daniel Holmgren, vice klubbsektionsordförande på Stena Line, under besöket på Stena Nautica.