Blidösundsbolagets Seko-sektion har valt Daniel Estius som ny ordförande. Han vill få till en bättre dialog med arbetsgivaren och en organisationsstruktur som fungerar.
Det finns mycket för den fackliga sektionen att ta tag i, menar Daniel Estius. Blidösundsbolaget ägs sedan december 2017 av den internationella koncernen Transdev. För ett par år sedan slogs rederiet ihop med före detta Skärgårdsbolaget och förra året införlivades även Utö Rederi i Blidösundsbolaget. Förändringarna har inte riktigt satt sig än.
– Sammanslagningar tar tid, säger Daniel Estius. Vi behöver landa i en fungerande organisation och få till en dialog och partssamtal som är konstruktiva. Just nu känns vår motpart dessutom som en oformlig massa eftersom flera på rederikontoret slutat.
”Sammanslagningar tar tid”
Daniel Estius har arbetat länge inom skärgårdstrafiken i Stockholm. Han trillade in av en slump för 25 år sedan, trivdes och blev kvar. Emellanåt har han gjort annat men har alltid lockats tillbaka till fartygen. Nu jobbar han som matros på M/S Dalarö och som eldare på S/S Norrskär.
– Ombyte förnöjer. Det är roligt att växla mellan olika fartyg. Arbetet i skärgårdstrafiken är också ett varierat jobb i sig. Man blir en mångsysslare, en allt-i-allo, säger han.
Han upplever att stämningen är god bland fartygens anställda. Detta trots att personalen enligt Daniel Estius är hårt prövad av de senaste årens upphandlingar och av entreprenörer som inte kunnat verksamheten.
– Det är klart att folk är påverkade. Men vi har unikt låg personalomsättning och alla är engagerade i verksamheten. Vi har väldigt bra kamratskap och en bra känsla bland oss som jobbar på båtarna, säger han.
I höstas valdes Daniel Estius till ordförande för Blidösundsbolagets Seko-sektion.
Varför är du fackligt engagerad?
– Jag har alltid haft det fackliga och politiska medvetandet, och en ideologisk livsåskådning som överensstämmer med det. Samhällsutvecklingen har det senaste decenniet varit på väg åt ett håll som jag inte vill se. Det blir plågsamt påtagligt inte minst i vår verksamhet. Om jag kan dra mitt strå till stacken för att motverka detta så vill jag göra det, säger han.
”Jag har alltid haft det fackliga och politiska medvetandet”
Han kom in i det fackliga arbetet via politiken. Daniel Estius är ordförande för Röda Lanternan, en socialistisk förening som står nära Vänsterpartiet och som arbetar för att ”en svensk handelsflotta under svensk flagg och samhällsägd sjöfart ska finnas även i framtiden”.
Vad är viktigt för dig i det fackliga arbetet?
– Medlemsvård ligger mig varmt om hjärtat. Ingen ska känna att de köper en tjänst av någon annan när de är med i facket. Det är en demokratisk förening på arbetsplatsen. Jag vill ut och prata med medlemmar, locka till möten och samtal.
”Ingen ska känna att de köper en tjänst”
Hur är du som person? Vad ska arbetsgivaren förvänta sig i förhandlingar?
– Lugn och ärlig. Jag gillar rak kommunikation och vill ha ett bra samtalsklimat. Det borde ligga i arbetsgivarens intresse att ha en bra dialog med facket. Vi representerar arbetstagarna, och om arbetstagarna trivs så gör de ett bra jobb och är friska. Tyvärr har detta historiskt sett inte visat sig vara viktigt hos alla arbetsgivare. Vi arbetstagare kallas ofta vackert för företagets viktigaste resurs men blir ändå behandlade som skit. Det är konstigt.