Nybyggda Finncanopus invigd

Finncanopus, Finnlines nya frakt- och passagerarfartyg. Foto: Patrik Johansson

På fredagen gjorde Finnlines senaste nybygge Finncanopus sin jungfrutur från Kapellskär till Nådendal. Hybridropaxfartyget ska tillsammans med systerfartyget Finnsirius gå mellan Sverige och Finland.

Redan på torsdagen döptes frakt- och passagerarfartyget i Nådendal. Finncanopus har, liksom Finnsirius, kapacitet att transportera 1 100 passagerare, vilket är ungefär dubbelt så många som de tidigare ropaxfartygen på rutten. Även lastkapaciteten har ökat, från drygt 4 000 lastmeter till 5 200 lastmeter. Besättningen på båda de finskflaggade fartygen är finsk.

De nya ropaxfartygen är en del av Finnlines nybyggnadsprogram på 500 miljoner euro. Båda fartygen är hybriddrivna.

– Vi ser positivt på att det kommer nya fina, moderna och miljövänligare passagerarfartyg till Östersjön, säger Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjöfolk. Vi hade såklart gärna sett svensk flagg på något av fartygen som trafikerar Sverige-Åland-Finland, med tanke på historiken. Vi har ju tidigare haft både svenskflaggade och finskflaggade fartyg på den rutten.

Annons

Finnlines ropaxfärja Europalink, som i höstas flaggades in i Sverige under en högtidlig ceremoni i Malmö, har tagits ner till Neapel där hon sannolikt flaggas om igen och går på annan linje. Det blir då fjärde gången fartyget byter flagga. 

Europalink seglade tidigare på Finnlines linje Kapellskär–Långnäs–Nådendal under finsk flagg, och i höstas sattes hon in att ersätta Finnfellow på rutten till Tyskland.