Nybyggt roro-fartyg levererat

Botnia Enabler. Foto: Wallenius SOL

Wallenius SOL:s svenska nybygge Botnia Enabler har levererats från varvet i Kina. Fartyget beräknas nå Europa i slutet av juni och ska gå i linjetrafik i Bottenviken.

Fartyget levererades till sin ägare i fredags.

– Vi är oerhört glada och stolta över att kunna välkomna Botnia Enabler till vår flotta. Det är ingen hemlighet att vi drabbats av förseningar längs vägen så att äntligen se henne lämna hamnen för sin jungfruresa är en fantastisk känsla. Hon är efterlängtad både av oss och våra kunder, säger Wallenius SOL:s vd Ragnar Johansson i ett uttalande från rederiet.

Svenskflaggade Botnia Enabler är 242 meter lång, 35,2 meter bred och byggd för att klara vinterförhållandena i Bottenviken. Det är ett conro-fartyg (ett roro-fartyg med kapacitet för containerlast).

Annons

Fartyget ska nu lasta i två kinesiska hamnar och därefter sätta kurs mot Europa och Bottenviken. Enligt rederiets beräkningar kommer Botnia Enabler att nå Antwerpen i slutet av juni. Sedan ska hon sättas in på sin ordinarie rutt Zeebrugge–Antwerpen–Karleby–Skellefteå–Uleåborg–Kemi–Travemünde. 

När nybygget sätts in på rutten ökar lastkapaciteten för containers med 300 procent och roro-kapaciteten med nästan 100 procent enligt rederiet. 

– Det här är ett fartyg som kommer att spela en viktig roll för våra kunder, som behöver mer kapacitet, och för oss och vår möjlighet att minska miljö- och klimatavtrycket, säger Ragnar Johansson.

Systerfartyget Baltic Enabler är beräknad för leverans senare i sommar. 

Björn Jonasson är sektionsordförande för Seko sjöfolk i Wallenius Marine som bemannar fartyget. 

– Glädjen över att få fler båtar i Wallenius grusas när jag ser hur TAP-avtalet tolkas. Helt plötsligt kan man höja antalet TAP från 75 procent till 80 procent i företagets flotta. Vilket i praktiken innebär att antalet tillsvidareanställda sjömän fortsatt kommer att minska, säger han.

Han syftar på en formulering som säger att när flottan överstiger tio fartyg får TAP-kvoten höjas. 

– Det är bra att vi får ett nytt fartyg. Men jag har svårt att mobilisera någon större glädje när det inte ger fler jobb för våra medlemmar. Vad ska vi med svensk flagg till om det inte ger några jobb till oss? Visst, eftersom folk går i pension så kommer rederiet att nyanställa ändå, men antalet sjömän på svenska avtal blir inte fler och det irriterar mig, säger han.