Nytt rederi satsar på svensk flagg

Fredrik Hermansson, Greencarrier and Göran Söderdahl, Wallenius Marine

Ett nytt oberoende svenskt rederi kommer från årsskiftet att segla med egna fartyg under svensk flagg mellan Mälaren och Polen.

Det är Wallenius och Greencarrier som lanserar nya bolaget Lakeway Link, som ska minska den tunga lastbilstrafiken mellan Sverige och Polen. 

Med start från årsskiftet 23/24 kommer Lakeway Link två gånger i veckan trafikera de polska städerna Gdynia och Gdansk till och från Södertälje och Västerås. 

Satsningen ses som en viktig pusselbit för att minska den tunga trafik som går med trailers på vägarna, och i stället skeppa lasten sjövägen. Tack vare nya fartyg maximerade för reglerna för hur tung trafik som kan trafikera Mälaren, ska det nya bolaget erbjuda mer hållbar linjetrafik för roro-fartyg mellan Mälaren och Polen.

Annons

Förhoppningen är att Lakeway Link kommer att stärka utvecklingen av svensk sjöfart. Enligt Göran Söderdahl på Wallenius Marine kommer fartygen designas för att kunna hantera olika typer av last samt samhällsnyttiga uppdrag, så som sjöräddning. På Greencarrier framhåller vd Göran Söderdahl att satsningen bidrar till att minska klimatavtrycken genom att vattenvägar som tidigare inte har kunnat nås effektivt med båt nu öppnas.

På Seko sjöfolk landar nyheten väl:

– Svenska fartyg, svensk flagg och svenska arbetstillfällen är väldigt positivt. Det är inte ofta vi får så goda nyheter, säger ordförande Kenny Reinhold.