Oden har nått Nordpolen

Isbrytaren Oden med besättning framme vid Nordpolen. Foto: Sjöfartsverket

I måndags kväll kom isbrytaren Oden fram till Nordpolen för tionde gången. Besöket sker inom forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey.

– Isläget har varit ganska tufft under hela resan. Vi navigerar nu i isen runt Nordpolen och den är cirka 2,5 meter tjock. Vi firade Nordpolsbesöket med att bjuda in alla till bryggan för att se när GPS-mottagaren slog över från N89’59’9 för att sedan börja räkna ner igen på andra sidan klotet. Efter att vi passerat Nordpolen fick alla gå ut på isen. Odens kökspersonal bjöd på grillad korv och varm choklad, säger Mattias Petersson, befälhavare på isbrytaren Oden, i ett pressmeddelande.

Besöket som görs nu sker inom forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som startade i juli. Man undersöker det marina ekosystemet mellan Grönland och Nordpolen med ett provtagningsprogram för hydrografiska, kemiska och biologiska parametrar.

”Efter att vi passerat nordpolen fick alla gå ut på isen”

Området är tidigare outforskat på grund av de svåra isförhållandena, uppger Sjöfartsverket, men med hjälp av Oden kan forskarna för första gången samla in data här. Detta blir betydelsefullt för att förstå hur ekosystemet i centrala Arktis fungerar och påverkas av ett varmare klimat.

Annons

Om isförhållandena och vädret tillåter kommer Oden regelbundet förankra i isen i samband med att nio 24-timmars isstationer ska installeras. En av dessa sätts upp på Nordpolen. Syftet med stationerna är att inventera fiskbeståndet i centrala Arktis, bland annat med hjälp av en specialdesignad håv som mäter tio meter i diameter.

– Inledningen av expeditionen har gått bra. Datainsamlingen rullar på och vi är klara med en fjärdedel av provtagningarna. Vi har inte fångat fisk ännu, men förvånansvärt många räkor och pungräkor som utgör fiskens föda. Efter Nordpolen åker vi till Lomonosovryggen och det tidigare outforskade området som är vårt mål, säger Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet och forskningschef under expeditionen.

Hemkomsten till Helsingborg är planerad till den 20 september.