”Övertygad om att det kommer fler”

Pia Berglund
Pia Berglund, vd för Föreningen Svensk Sjöfart. Foto: Svensk Sjöfart

Ett nybygge som får svensk flagg. Jätteroligt, tycker Pia Berglund, vd för Svensk Sjöfart.

– Jag är övertygad om att det kommer fler. Vi är på väg uppåt nu, säger hon.  

Coralius är precis den typ av fartyg som man vill ha i det svenska registret, menar Pia Berglund.

– Ett nybyggt fartyg som står för miljönytta, det är vi väldigt stolta över. Roligt att det dessutom är en av våra duktiga Donsöredare.

Coralius är ett av de första fartygen som kommer in sedan de nya villkoren, med bland annat tonnageskatt och omgjort TAP-avtal, kom på plats. Jonas Backman, vd för Sirius Shipping, är tydlig med att flaggvalet inte har något med de nya villkoren att göra. Men Pia Berglund menar ändå att detta kan ses som början på en positiv spiral.

Annons

– Under ett antal år kunde rederier inte ens räkna på svensk flagg, vi var inte med i matchen. Men nu är vi med och konkurrerar om alla nybyggnationer. Vi kommer inte att vinna alla, en del fartyg kommer att få svensk flagg och andra inte, men vi är i alla fall ett land att räkna med numera och det är jättekul, säger hon.

Pia Berglund menar att det nya centrala TAP-avtalet som Seko slutit med redarna kommer att ha en avgörande betydelse för rederiers val av flagg.

– Den viktigaste parametern i avtalet är långsiktigheten. Går man in i tonnageskattesystemet så binder man upp sig på lång tid, och då behöver man veta att ramarna inte ändras när det gäller exempelvis TAP-kvoter, säger hon.

I det nya avtalet står att Seko inte ska röra kvoten på 75 procent förutsatt att ett rederi inte missköter sig. Den tryggheten är avgörande, menar Pia Berglund.

– Jag hoppas att Sekos medlemmar känner att deras fackförbund tänkt rätt. Nu är det upp till oss, redarna, att leverera tillbaka och bevisa att Sekos ansträngningar lönat sig. Det är viktigt med någon som vågar gå först och testa systemet, när en börjat är jag säker på att fler följer efter, säger hon.

Även Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold gläds åt att den svenska handelsflottan utökas med Coralius.

– Det är glädjande att det kommer ett nytt fartyg till svensk flagg. Det trodde vi inte för ett tag sedan. Jag är övertygad om att det kommer fler, och att det nya avtalet som vi och redarna kom överens om får en avgörande betydelse, säger han.

Läs också: Nybyggda Coralius får svensk flagg