På turné för Fair Transport

Hanna Lahtinen och Nova Madelene Sefton ska vara med och representera Seko sjöfolk på ETF:s demonstration om schysta villkor i transportbranschen i Bryssel i slutet av mars. På vägen dit ska de träffa kollegor och fackligt aktiva, både för att lära sig mer och skapa engagemang för Fair Transport. Foto: Klara Johansson

Med färja, tåg och flyg till Bryssel. Hanna Lahtinen och Nova Madelene Sefton reser genom Europa för att uppmärksamma schysta villkor och Fair Transport. Slutmålet är ETF:s planerade stordemonstration i Bryssel den 27 mars.

ETF, Europeiska Transportarbetareförbundet, har vikt veckan innan demonstrationen i Bryssel åt en kampanj för Fair Transport. Fackföreningar över hela Europa kommer att ordna aktiviteter och aktioner för att belysa vikten av schysta villkor inom transportbranschen i Europa.

ETF har också uppmanat anslutna fackförbund att genomföra koordinerade konvojer genom Europa för att skapa än mer uppmärksamhet för kampanjen. Seko sjöfolks medlemmar Hanna Lahtinen och Nova Madelene Sefton har antagit utmaningen.

Annons

Transporter går över alla gränser, och det som händer i Europa påverkar även oss i Sverige, säger Nova Madelene Sefton. Vi måste ta chansen att påverka politikerna i Europaparlamentet.

Hanna och Novas resa tar sin start i Uddevalla efter att de besökt Seko sjöfolks årsmöte. Första etappen sker med Stena Vision från Karlskrona till Gdynia i Polen. Därefter blir det en tågresa till Berlin. Under vägen kommer de att möta upp fler representanter från andra fackförbund. Sista etappen sker med flyg till Bryssel.

Resan är en möjlighet att se och uppleva vilka utmaningar både kollegor och transportarbetare i andra trafikslag brottas med i Europa, menar Hanna och Nova. Arbetsvillkoren är under press både från företag och politiska beslut – i Europa såväl som i Norden.

Ett exempel som ligger nära var det norska rederiet Color Lines avsikt att flagga om rederiets färjor mellan Oslo och Kiel, menar Hanna.

Hade Color Line fått tillstånd hade det påverkat mig och mina arbetskamrater och i förlängningen hela färjenäringen, så jag tycker det är viktigt att Fair Transport uppmärksammas, säger Hanna som arbetar på Stena Scandinavica och även är engagerad i fartygssektionen.

Hanna och Nova kommer också att dela med sig av sina upplevelser under resan. De kommer regelbundet göra uppdateringar på Seko sjöfolks Instagram-konto. Från avfärd till demonstrationen i Bryssel. Från möten med aktivister till resandets vardagsutmaningar.

Det kommer bli jättekul att vara med och representera Seko i kampanjen, säger Nova Madelene Sefton.

  Det är en kul grej. Det kommer bli jätteintressant, säger Hanna Lahtinen.


Fackligt engagerad ombord

Hanna Lahtinen har arbetat fyra år på Stena Line. Förutom en vecka på Stena Danica och M/S Skåne vardera har hon jobbat i restaurangen på Stena Scandinavica sedan start.

Hanna Lahtinen. Foto: Klara Johansson

Det var lite av en slump att jag började arbeta till sjöss. Jag skulle bara arbeta en sommar var tanken från början, berättar hon.

Gemenskapen ombord och friheten i sjömansyrket gjorde att hon blev fast.

Det är en helt annan sak att arbete till sjöss än i land, det stämmer verkligen att man blir som en familj ombord.

Hanna arbetar även fackligt ombord. Hon är vice ordförande i fartygssektionen och ersättare i klubbsektionen i Stena Line.

Jag började engagera mig fackligt under förra året.


“En livsstil att arbeta till sjöss”

Nova Madelene Sefton har arbetat åtta år på Viking Line. Ett extrajobb på Cinderella under studietiden på Calle Flygares teaterskola blev till ett heltidsjobb som kryssningsvärdinna.

Nova Madelene Sefton. Foto: Klara Johansson

Jag började arbeta som servitris men började snart jobba som kryssningsvärdinna, säger hon.

Trots en och annan känning av sjösjuka blir arbetet till en sjöss med tiden ett sätt att leva, menar hon.

Det är svårt att säga nej efter man kommit in i livsstilen, man jobbar ett pass och sedan när man är ledig har man verkligen gjort sig förtjänt av den, säger hon.


Läs mer om kampanjen på Fair Transports hemsida.