Personalpurser fick årets SAN-pris

Årets SAN-pristagare Gretel Aronsson intervjuas av Linda Sundgren i samband med prisutdelningen.

Igår delade Sjöfartens Arbetsmiljönämnd ut sitt årliga arbetsmiljöpris. Det gick till Gretel Aronsson, personalpurser ombord på Silja Symphony.  

– Årets pristagare har en omtanke utöver det vanliga om sina kollegor och en förmåga till medkänsla som blivit särskilt tydlig under pandemin, sa SAN:s ordförande Lars Andersson vid prisutdelningen som livesändes via Facebook.  

Som personalpurser på Silja Symphony har Gretel Aronsson de senaste månaderna tagit ett stort personligt ansvar för drabbade kollegor. Enligt motiveringen till SAN-priset har hon ett engagemang som går långt utöver vad hennes yrkesroll och övriga uppdrag kräver, och har ägnat mycket fritid åt att stötta oroliga kollegor.

I samband med prisutdelningen intervjuades Gretel Aronsson av journalisten Linda Sundgren. Hon berättar i intervjun att hon blev glad och förvånad över att få årets pris. 

Annons

– Min första reaktion var ”oj, har jag gjort något speciellt?”. Jag tycker att jag arbetat precis som vanligt. Jag älskar mitt jobb. Det här året har varit exeptionellt med corona men vi har tillsammans med alla arbetskamrater ändå försökt få en någorlunda dräglig arbetsmiljö, säger hon. 

“Jag tycker att jag arbetat precis som vanligt”

Ombord har Gretel Aronsson mött all oro som funnits hos de anställda. Hon säger att det gäller att vara lyhörd för personalens tankar och frågor.

– För oss som är till sjöss är arbetet inte bara en försörjning utan har med vår identitet att göra. Det är en livsstil. Det fanns många frågor kring hela situationen och många tankar hos personalen om hur allt skulle bli, säger hon. 

I början av mars gick Gretel Aronsson av Silja Symphony för att gå på ledighet. När hon kom tillbaka två veckor senare var det till ett tyst och ödsligt fartyg där passagerarna hade bokat av och de flesta ombordanställda gått hem. 

Stämningen ombord har sedan dess pendlat mellan hopp och misströstan, berättar hon för Linda Sundgren. I början hoppades alla att verksamheten snabbt skulle komma igång igen, men så blev det inte. 

På frågan om hur hon ser på framtiden svarar Gretel Aronsson att det just nu är oroligt. 

– Vi väntar alla på att svenska staten ska förlänga stödet för korttidsarbete, det skulle hjälpa vår bransch otroligt mycket. Vi hoppas också att hela det här förbaskade viruset flyr sin kos, att Finland öppnar upp sina gränser och att vi får ut och segla igen, säger hon. 

“Vi hoppas att viruset flyr sin kos, att Finland öppnar upp sina gränser och att vi får segla igen”

Jeanette Ganesjö är huvudskyddsombud ombord på Silja Symphony.

– Det är jättekul att Gretel får priset! Hon brinner för allt som har med arbetsmiljö att göra, hon finns alltid tillgänglig och hon ger otroligt utförliga svar på frågor, säger hon till Sjömannen. 

Jeanette Ganesjö beskriver årets pristagare som en väldigt kunnig person som gärna delar med sig av sin kunskap.

– Jag går ofta till henne när jag behöver rådgivning om olika saker. Dessutom är hon alltid glad – och den jag känner som har absolut bäst minne. När jag kom tillbaka till Symphony som vikarie efter ett långt uppehåll gick jag till personalpurserns kontor för att få svar på frågor och få nytt personalkort. Gretel mötte mig i dörren med ett stort leende och ett ”Hej Jeanette!” och i ett enda andetag lyckades hon svara på alla mina frågor utan att jag ens behövde ställa dem. Det där är typiskt Gretel, säger hon.

Jeanette Ganesjö var en av två SAN-pristagare förra året.

– Det är såklart väldigt kul att någon från vår båt får priset två år i rad, säger hon.  


Fakta: SAN:s digitala arbetsmiljövecka

Den här veckan pågår SAN:s digitala arbetsmiljövecka. Varje dag klockan 10 hålls ett digitalt seminarium som livesänds via Facebook. Arrangemanget ersätter SAN-konferensen som i år inte kan hållas på grund av covid-pandemin. Inslagen ligger kvar på SAN:s Facebooksida året ut och går att se i efterhand.