Prisades för sin barnbok om sjöfartsliv

Emily Gyllenspetz fick Seko sjöfolks kulturpris 2024 för sin bok om sjökaptenen Celi. Foto: Dick Gillberg

Årets kulturpristagare blev Emily Gyllenspetz, som skrivit en barnbok om sjökaptenen Celi, som älskar havet och jobbar på ett stort fartyg. Inget konstigt alls , annat än att kapten Celi är en ljuslockig tjej. Nu ska boken spridas ut brett på förskolor.

Det blev 30.000 kronor i priskuvertet till Emily Gyllenspetz för sitt arbete med barnboken Celi, sjökaptenen som jobbar på ett fartyg med bara tjejer ombord.

– Att lyfta fram kvinnor inom sjöfarten och göra det med en barnbok är genialt på så många sätt. Tack för ditt arbete och fortsätt att göra så fin reklam för sjöfarten, sade Kenny Reinhold när priset delades ut på Seko sjöfolks årsmöte i slutet av mars. Samtidigt avslöjade han att Seko sjöfolk kommer köpa in en betydande mängd exemplar av boken och skänka till förskolor i hela Göteborg.

Annons

– Vi ser det som en långsiktig insats. När dagens förskolebarn ska välja yrke om 10-15 år så blir det kanske många sjömän, kommenterade Kenny Reinhold.

Seko sjöfolk kommer köpa in en betydande mängd exemplar av boken och skänka till förskolor i hela Göteborg.

Kenny Reinhold

– Jag blir helt rörd, det är så roligt att boken är så uppskattad. Tusen tack till er alla, sade Emily Gyllenspetz när hon tog emot priset och nyheten om den stora spridningen som boken nu får.

Emily, som själv arbetar som däcksman och styrman på Styrsöbolaget i Göteborg, fick idén till boken om sjökaptenen Celi när hon var gravid och upptäckte hur dåligt det var ställt med kvinnliga förebilder inom sjömansyrket. Hon ville kunna visa sitt barn att vem som helst kan bli sjöman.  

Emily Gyllenspetz har skrivit en barnbok om sjökaptenen Celi, för att barn ska få en modern bild av hur en nutida sjökapten kan se ut.

– Det finns barnböcker om kvinnliga poliser och brandmän, men inte om kvinnliga sjömän. Det är fortfarande Kapten Haddock som är bilden av en sjöman. Jag ville bryta gamla normer och fördomar om att tjejer inte kan jobba till sjöss, och jag ville ge barnen en förebild med ett spännande yrke.

Emily planerar för ytterligare två böcker i sin serie om besättningen på fartyget Femino. Nummer två om maskinisten Ylva ligger snart klar, och den tredje boken sätter fokus på matrosen Annie.

Juryns motivering

Emily Gyllenspetz får Seko sjöfolks Kulturpris för sin bok om Sjökaptenen Celi. Att lyfta fram kvinnor inom sjöfarten och göra det med en barnbok är genialt på så många sätt. Fler barn måste få veta vad sjöfarten är. Det bidrar Emily till på ett förtjänstfullt sätt.