Protest mot NIS väntas locka 100-tals

”Låt Mamma och Pappa behålla jobbet”. Marianne Olafsen, med dottern Ida Christine på höften, har jobbat på Color Fantasy sedan 2011. Nu är hon en av de 700 sjömän som riskerar bytas ut mot låglönebesättning om den norska regeringen låter Color Line flagga ut de två Kielfärjorna. Foto: Jörgen Tiger
Annons

Stå upp för schysta arbetsvillkor inom nordisk färjetrafik! Den 27 november arrangerar Seko sjöfolk en bussresa till Oslo för en protestaktion mot den norska regeringens planer att låta Color Line flagga om två färjor till det norska internationella fartygsregistret, NIS. Och på så sätt bemanna färjorna med låglönebesättningar.

Mötet handlar om att stoppa en kapplöpning mot botten, berättar Ronny Øksnes på Norsk Sjømannsforbund. I dagsläget är det 700 norska sjöjobb i vågskålen. Men risken för en dominoeffekt på den nordiska färjemarknaden är överhängande, menar han. Fler rederier kommer att kräva liknande villkor – med sämre anställningsvillkor och löner som följd.

– En omflaggning riskerar att drabba svenskt sjöfolk såväl som besättningar på färjor i hela Norden, säger Ronny Øksnes.

Ronny Øksnes på Norsk Sjømannsforbund är huvudförtroendevald på Color Line. Foto: Norsk Sjømannsforbund
Annons

Mötet kommer att hållas på Eidsvolls plats i centrala Oslo. Enligt Ronny Øksnes väntas 100-tals deltagare under manifestationen, där både politiker och fackföreningsledare kommer att hålla anföranden.

“Jag hoppas att få se många svenska sjömän i Oslo”

– Vi känner ett otroligt stöd både i Norge och från våra nordiska grannar, det är positivt, säger han. Men det är också mycket som står på spel. Jag hoppas att få se många svenska sjömän i Oslo.

Marianne Olafsen – som Sjömannen träffade vid protesten i Kristiansand – planerar att vara med i Oslo. Hon arbetar som kock på Color Fantasy.

– Jag tror att allt fler har börjat inse allvaret. Jag hoppas att vi blir många som sluter upp, säger hon.

Marianne Olafsen, med dottern Ida Christine, arbetar som kock på Color Fantasy. Foto: Jörgen Tiger

Hotet om omflaggning har redan fått konsekvenser för Mariannes familj. Hennes man som även han tidigare arbetade på Color Line har fått söka arbete på land för att inte familjen ska mista två inkomster vid en eventuell uppsägning. Med dottern Ida Christine som ny medlem i familjen blev osäkerheten till sist för stor.

Informationen till de anställda ombord har varit klart bristfällig, berättar hon. Samtidigt har Color Line upprepade gånger framfört krav till den norska regeringen att få flagga om de två Kielfärjorna Color Fantasy och Color Magic till NIS med avsikt att kunna anställa sjöfolk på låglöneavtal.

– Vi som arbetar ombord vet inte mer än vad som sägs i tidningarna, säger hon.

“Om jag inte trodde att vi kan stoppa omflaggningen hade jag inte orkat kämpa”

Men Marianne Olafsen är ändå hoppfull. Och hon blir glad när hon hör att Seko sjöfolk ska ordna en bussresa till Oslo för medlemmar och andra som vill vara med på mötet.

– Det är viktigt att vi står samman och visar stöttning, säger hon. Det måste gå att få regeringen att ändra sig. Om jag inte trodde att vi kan stoppa omflaggningen hade jag inte orkat kämpa.

Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk, uppmanar så många som har möjlighet att sluta upp i Oslo.

– Vi hoppas att fler engagerar sig i denna fråga, inte bara sjöfolk, utan också de nordiska politikerna så vi kan få stopp på att rederier konkurrerar om vem som har sämst sociala villkor och lägst löner, säger han.


Läs även Sjömannens reportage från Kristiansand: Kräver stopp för NIS på färjor

Uppdatering 21/11. Bussresan är inställd. Den norska regeringen drog tillbaka förslaget. Läs mer: Norsk Sjømannsforbund: “Seiern är vår”