Publikrekord på Sjöfartens dag

Mats Thor, kapten på M/S Gotland, guidade intresserade besökare runt på bryggan. Foto: Ylva Bowes

Intresset var stort när Sjöfartens dag äntligen arrangerades igen i Visby efter två års uppehåll på grund av pandemin. Publikrekord med över 860 besökare – och nöjda utställare som såg framtiden an med tillförsikt.

Så fort entrén öppnade strömmade folk ombord på M/S Gotland som låg vid kaj i Visby hamn. Såväl besökare som utställare var taggade efter att mässan legat på is under två pandemiår. När dagen summerades visade det sig att året bjudit på publikrekord – över 860 besökare. Senast mässan hölls var 2020, då var besöksantalet 400.

– Vi hade hoppats på 500 besökare, det var vårt mål, säger Corina Samuelsson som jobbar på personalavdelningen på Destination Gotland och är projektansvarig för Sjöfartens dag. Så vi är otroligt glada att det kommit så många fler än vi vågat hoppas på. Allt har gått långt över förväntan!

Mässan riktar sig till alla som är nyfikna på hur det är att börja arbeta eller utbilda sig inom sjöfart, eller helt enkelt bara är nyfiken på hur det ser ut bakom kulisserna ombord. Framför allt är det en yrkes- och studiemässa, med syfte att locka fler att söka sig till arbete inom sjöfarten. 

Annons

Rekordmånga aktörer var på plats; kustbevakningen, Gotlandsbolaget, BOSS brand- och sjösäkerhet, Linnéuniversitetet, Sjövärnskåren, Wisbygymnasiet/Sjöfartsutbildningen för att nämna några. Allt som allt 19 aktörer, alla med bäring på den marina näringen.

Christer Bruzelius presentation av konceptet med klimatneutrala fartyg som ska trafikera Gotland lockade en intresserad publik. Foto: Ylva Bowes

En populär punkt på programmet var när Christer Bruzelius från Gotland Tech Development höll en dragning om fartygskonceptet Gotland Horizon. Planen är att 2030 ska två helt klimatneutrala fartyg trafikera Gotland – ropax-fartyget Gotland Horizon och katamaranen Gotland Hydrocat.

– Fartygen är designade för att kunna drivas av fossilfri vätgas, och deras primära utsläpp är vattenånga, berättade Christer Bruzelius. De kommer att vara världens första storskaliga vätgasdrivna ropax-fartyg och katamaran – ett oerhört spännande projekt. 

Andra populära programpunkter var guidade visningar av brygga och maskinrum ombord, som lockade en strid ström av besökare under dagen. 

Philip och Theo Lagergren passade på att prova kaptensstolen på bryggan ombord på kustbevakningens fartyg Triton. ”Grabbarna är väldigt båtintresserade så det här är jättespännande för dem”, säger deras mamma Linda Lagergren. Foto: Ylva Bowes
Anders Stensland, befälhavare på kustbevakningens fartyg Triton. ”Vi behöver rekrytera folk, och det här är ett bra tillfälle för oss att visa upp vår verksamhet”, säger han. Foto: Ylva Bowes

Många var nyfikna på kustbevakningens fartyg Triton, som låg vid kaj intill M/S Gotland. Där gavs guidade turer både i maskinrum och på brygga. Liksom inom övriga sjöfarten är kustbevakningen i behov av att rekrytera folk. Man siktar på att bli 150 fler medarbetare inom några år.

– Vi behöver rekrytera folk till alla våra enheter, kanske framför allt till de stora enheterna som här på Triton, säger befälhavare Anders Stensland. 

Kustbevakningen har nyligen ändrat antagningskraven till sin ettåriga grundutbildning. Nu behöver man inte längre ha Fartygsbefäl klass 7 och Maskinbefäl klass 7 för att kunna söka. Det räcker med att ett antal grundläggande krav är uppfyllda, så erbjuds den som antas till utbildningen att få den behörigheten under utbildningstiden.

– Vi behöver fler som söker helt enkelt. Det handlar också om att vi vill bredda antagningsbasen, säger Anders Stensland. Det är bra om det finns fler vägar att gå för att börja jobba hos oss. Det viktiga är att det finns ett genuint intresse för att jobba inom sjöfart.

Han poängterar att det är omväxlande att jobba inom kustbevakningen.

– Vi har den polisiära biten, vi har räddningsbiten, vi har tullansvar med mera. Det är det vi försöker visa här, att kustbevakningen är en arbetsplats som kan tilltala många, säger Anders Stensland. 

Bo Nordahl är programansvarig för sjöfartsprogrammet på Wisbygymnasiet. Vid senaste antagningstillfället sökte 32 personer till åtta platser. Foto: Ylva Bowes
Leon Rausenstierna och Nice Khurunan går båda på sjöfartsprogrammet i Visby. ”Jag har siktet inställt på att jobba i maskin till en början”, säger Nice. Foto: Ylva Bowes

Bo Nordahl är programansvarig för sjöfartsprogrammet på Wisbygymnasiet. Han konstaterar att i den blandade publik som besökte mässan var det inte jättemånga i högstadieåldern, det vill säga den ålder som de närmaste åren skulle kunna tänkas välja sjöfartsgymnasiet. Däremot var det många barnfamiljer.

– Vi tror på framtiden, säger han. På en sådan här mässa får vi en chans att sprida budskapet till kommande generationer.

Wisbygymnasiet har tidigare haft problem att fylla alla platser, men senaste antagningen fanns 32 sökande till åtta platser. 

– Vi utökade tillfälligt till tio platser, men kommer i fortsättningen att ha åtta, säger Bo Nordahl. Drömmen vore att ha 16 platser. Men det förutsätter att rederierna bidrar med praktikplatser, och att antalet sökande fortsätter vara relativt högt.

Vad beror det på, att ni plötsligt fått så många fler sökande?

– Goda referenser från tidigare elever. Och att vi varit synliga på gymnasiemässor, skolbesök och genom öppet hus, säger han. 

Elever från Wisbygymnasiet fanns på plats under dagen och hade som uppgift att guida besökare till maskinrum och brygga. Två av dem var Nice Khurunan, 16 år, och Leon Rausenstierna, 20 år. 

Nice går första året på sjöfartsutbildningen.

– Jag har siktet inställt på att jobba i maskin till en början, sedan får vi se, säger hon.

Leon går i tvåan och har valt inriktning däcksman. Han ser sig själv som matros i första hand.

– Min äldsta syrra är sjökapten och jag har varit mycket på sjön ända sedan jag var liten, så när jag väl kom på att jag ville gå den här utbildningen kändes det helt rätt, säger han. 

Destination Gotland är i full gång med att rekrytera sommarpersonal, och passade på att testa ett nytt grepp på årets mässa. En annons där man via en qr-kod kommer direkt till ansökningsblanketten på nätet.

– Ansökan går sedan direkt in i vårt system, berättar Katarina Yng, personalchef på Destination Gotland. Det ska gå snabbt och enkelt att söka jobb hos oss, vi måste finnas på de plattformar där ungdomarna finns och det här systemet hoppas vi mycket på.

Seko sjöfolks team på plats på Sjöfartens dag. Sanna Kallenberg, Peter Skoglund och Katrina Ansarfwe. Foto: Ylva Bowes

Seko sjöfolk var på plats för att informera om det fackliga arbetet. Sanna Kallenberg, ombudsmannatrainee som deltog i mässan, var nöjd med dagen. 

– Vi behöver bli fler som vill jobba inom sjöfarten, och det är väldigt kul att se vilket stort intresse det finns med tanke på alla besökare som hittat hit, säger hon. Det gäller ju att få ut budskapet om att det finns jobb inom sjöfarten, och vilka olika jobb som finns. På en sådan här mässa visas hela bredden. Och det är klart att vi ser positivt på att ett rederi tar initiativ till att hålla i ett sådant här arrangemang, det skulle vi gärna se mer av.