Repskapet tar ut kursen mot 2021

Kenny Reinhold talar på Seko Sjöfolks årsmöte på Folketshus i Göteborg. Arkivbild.

Nu tar repskapet ut riktningen mot 2021. Seko sjöfolk satsar framåt med en ökad demokratiskt delaktighet och en ökad samverkan med yttre aktörer. För en konkurrenskraftig och hållbar sjöfart med ett klart fokus på schysta villkor – från Östersjön ut i världen.

– Vi kommer att presentera ett helt paket med större satsningar. Jag hoppas att man kommer gå ut från årsmötet full av tillförsikt och engagemang. I verksamhetsplanen kommer vi bland annat mer detaljerat presentera hur vi långsiktigt vill arbeta med vår nya organisation, säger Kenny Reinhold, ordförande Seko sjöfolk.

Seko sjöfolk ska stärkas genom en större demokratisk delaktighet, och därigenom öka engagemanget för organisationens gemensamma intressen.

Insatserna gäller allt från medlemsvärvning, stärkt representation i styrelsen och nya inkluderande arbetssätt med transparens och en öppen möteskultur.

Annons

– Samtidigt som vi ökar delaktigheten breddar vi även ansvaret. Vi kommer satsa ännu mer på jämställdhetsarbetet. Facklig verksamhet bygger på att vi är många och är relevanta för många. Tillsammans gör vi Seko sjöfolk starkare.

I verksamhetsplanen pekar man också ut riktningen för en stärkt samverkan utanför organisationen. Seko sjöfolk ska söka samarbete med andra aktörer inom sjöfarten, andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer samt myndigheter och institutioner. Från att arbeta för schysta villkor i sjöfarten kring Östersjön kan fokus breddas till arbetsvillkoren i EU och de globala villkoren för sjömän. Allt hänger ihop.

– Med utgångspunkt från att alla anställda, ombord alla fartyg på Östersjön ska omfattas av kollektivavtal har vi skapat en fempunkts att-göra-lista för att förbättra villkoren på Östersjön.

Även repskapet har i år fokus på Östersjön. För första gången sedan Kenny Reinhold blev ordförande hålls den ombord ett fartyg. Årsmötet hålls under tisdagen och onsdagen ombord Silja Symphony.

– Det kan vara både fördelar och nackdelar, säger Kenny Reinhold och skrattar. Fördelen är att vi alla är tillsammans under nästan två dygn.