Regeringen förlänger sjöfartsstödet

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det tillfälligt anpassade sjöfartsstödet till och med den 30 september. Det meddelar regeringen idag.

Stödet beslutades i juni 2020 för att stödja sjöfartsbranschen i det svåra ekonomiska läge som uppstått på grund av coronapandemin. Sedan dess har stödet förlängts en gång. Idag meddelar regeringen att man förlänger stödet ytterligare, till den 30 september 2021.

– Coronapandemin har drabbat färjetrafiken till och från Sverige hårt. Det tillfälligt anpassade stödet är en viktig del i att säkra en stark svensk sjöfart även efter krisen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Förlängningen innebär att stöd ges för sjömän på passagerarfärjor som tillfälligt tagits ur trafik på grund av coronavirusets spridning. Enligt regeringen har man hittills, via Delegationen för sjöfartsstöd på Trafikverket, stöttat drabbade rederier med 65 miljoner kronor genom det tillfälligt anpassade sjöfartsstödet.

Annons

Beskedet om förlängning välkomnas av branschen. Enligt Föreningen Svensk Sjöfart är beslutet viktigt för sjöfartens möjlighet att ta sig ur krisen.

– Även om vi naturligtvis hoppas på att samhället snart ska kunna lägga pandemin bakom oss så är vi realistiska och kan konstatera att det finns en osäkerhet kring hur snabbt olika länder kommer att öppna upp sina gränser och möjliggöra resande mellan länder, säger Svensk Sjöfarts vice vd Anders Hermansson i en kommentar.

Han påpekar vidare att samhället drabbats av bakslag tidigare, och att rekommendationen från myndigheter ju fortfarande är att vi ska vidta försiktighetsåtgärder.

– Den nu beslutade förlängningen av det tillfälliga sjöfartsstödet är därför en viktig åtgärd om verksamheterna inte kan öppna upp i den takt som jag tror att vi alla nu hoppas på. I förlängningen behövs även ytterligare åtgärder för att stärka den svenska sjöfarten, både för att få till stånd mer sjöfart och förbättra förutsättningar för den hållbara svenska sjöfarten, säger Anders Hermansson.