Avdragsrätten för fackavgiften återinförs

Från och med juli nästa år ska det återigen bli möjligt att dra av kostnaden för avgiften till facket, enligt ett förslag i regeringens höstbudget. Foto: Freeimages.com

Avdragsrätten för fackavgiften återinförs från juli 2018, enligt ett förslag i regeringens höstbudget. Förslaget beräknas kosta ungefär 2,7 miljarder per år.

Möjligheten att dra av kostnaden för fackföreningsavgiften togs bort av Alliansregeringen efter valet 2006. Nu föreslås alltså i regeringens höstbudget att avdragsrätten ska återinföras. Ett detaljerat förslag ska presenteras längre fram.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, säger till TT att han hoppas att detta ska leda till att fler går med i facket.

Annons

– Tycker man om den svenska modellen måste det också vara möjligt för människor att vara med i facket. Alla ska ha råd, säger han till TT.

Flera LO-förbund har länge drivit den här frågan. Dels för att arbetsgivare fortfarande får göra avdrag för sin avgift till arbetsgivareorganisationer, dels för att fackligt engagemang och medlemskap är en förutsättning för den svenska modellen.

”Partsmodellen bygger på starka fackföreningar och arbetsgivareorganisationer som gemensamt tar ansvar för att arbetsmarknaden fungerar”, skrev Kommunals och Unionens ordförande i ett debattinlägg nyligen.