Så ska nya isbrytarna se ut

Illustration av Sjöfartsverkets nya isbrytare. Bildkälla: Sjöfartsverket

Nu visar Sjöfartsverket upp designen på nästa generations isbrytare. I bästa fall kan den första nya isbrytaren vara i drift 2027.

Tre av Sjöfartsverkets fem nuvarande isbrytare är snart 50 år gamla och behöver bytas ut. Därför har myndigheten tillsammans med sin finska motsvarighet Trafikledsverket under ett års tid arbetat med designen av nya isbrytare.

– Isbrytarna är viktiga för Sveriges näringsliv. Utan isbrytning riskerar norrländska hamnar att hålla stängt upp till 130 dagar om året, säger Katarina Norén, generaldirektör på Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Igår gick en intresseförfrågan ut till tänkbara leverantörer inför bygget av fartygen. I bästa fall kan den första nya isbrytaren vara i drift 2027.

Annons

Mycket är fortfarande hemligt, men de nya isbrytarna ska enligt Sjöfartsverket klara att bryta en 32 meter bred isränna istället för dagens 24 meter. Manövreringen blir enklare med möjlighet att bryta is både framåt och bakåt. Och de byggs för att kunna drivas fossilfritt.

– Vi bygger för framtiden och fartygen blir toppmoderna. Men exakt vilket bränsle vi ska välja är inte klart, säger Katarina Norén.

Finansieringen av de nya isbrytarna är inte heller klar. Kostnaden ska presenteras nästa sommar men dagens beräkningar ligger enligt Sjöfartsverket mellan 1,4 och 2 miljarder per fartyg, vilket är väsentligt billigare än tidigare kalkyler. Sjöfartsverket vill att finansieringen ska tas via den nationella infrastrukturplanen där kostnader för vinterhållning av vägar och järnvägar redan finns.

– Vi kommer stå redo nästa sommar att påbörja upphandlingen om finansieringen är klar, säger Katarina Norén.