Seko lämnar Nordea

Seko tog under tisdagen beslut om att på sikt lämna Nordea. Foto Arto Alanenpää/Wikimedia Commons

Seko lämnar Nordea. Beslutet togs av förbundsstyrelsen under tisdagen. Seko sjöfolk bytte från Nordea till Swedbank redan för ett tiotal år sedan. 

– Det är anmärkningsvärt att en bank som fått miljardstöd av svenska skattebetalare för att klara tidigare bankkriser, nu väljer att smita från att ta gemensamt ansvar i framtiden. Det är därför orimligt att stora delar av våra medlemmars gemensamma kapital ska bidra till att generera vinster till denna bank. Med all rätt är våra medlemmar upprörda över Nordeas agerande, säger Gabriella Lavecchia, vice förbundsordförande i Seko.

Seko har cirka en halv miljard i kapitalplaceringar hos Nordea och mycket av förbundets transaktioner sker genom banken. Inriktningsbeslutet som idag togs i Sekos styrelse innebär att förbundet på sikt kommer att lämna banken, men det sker inte över en natt.

– Vi måste göra en grundlig analys av konsekvenserna, såväl när det gäller placeringar som transaktioner. Denna typ av processer tar tid. Vi kommer låta denna process ta den tid som krävs för att det inte ska få negativa effekter för våra medlemmar, säger Gabriella Lavecchia.

Annons

Seko sjöfolk var tidigare kund hos Nordea men bytte för ett tiotal år sedan till Swedbank.

– Anledningen till det bytet var en ren upphandling, vi jämförde bankerna och Swedbank hade ett bättre erbjudande. Men det är klart, det var väl lite hjärta också, Swedbank ägs ju till en del av Folksam, säger Chang Strömberg, kassör i Seko sjöfolk.