Seko sjöfolk fördömer P&O Ferries agerande

Färjan Pride of Kent trafikerar rederiets linje mellan Dover och Calais. Foto: P&O Ferries

Det brittiska färjerederiet P&O Ferries säger upp 800 anställda ombord på rederiets fartyg för att ersätta dem med billigare personal, uppger flera internationella medier. Det brittiska transportarbetarfacket RMT kallar agerandet för ett skandalöst svek.

P&O Ferries har trafik på linjer mellan England och Frankrike, Nederländerna och Belgien samt mellan Skottland och Nordirland. Under torsdagen ska rederiet enligt flera medier ha stoppat all trafik.

Enligt brittiska The Guardian planerar P&O att med omedelbar verkan ersätta nuvarande besättningar med billigare inhyrd personal, vilket de anställda ombord ska ha fått veta via ett förinspelat videomeddelande. Dessförinnan fick de veta att ”ett stort besked” var på gång och fartygen uppmanades att ta iland passagerare och last och vara stand-by vid kaj för vidare instruktioner. 

Det brittiska fackförbundet RMT (för anställda inom järnväg, sjöfart och transport) kallar enligt tidningen rederiets agerande för ”en av de mest pinsamma händelserna i brittisk arbetsmarknads historia”. Facket har instruerat sina medlemmar att stanna ombord och har även krävt att staten ska gripa in.

Annons

Det brittiska Sjöfolksförbundet Nautilus International kallar det för ett svek mot brittiska arbetare.

– Detta är inget annat än skandalöst, med tanke på att det här Dubai-ägda företaget tog emot brittiska skattebetalares pengar under pandemin, säger generalsekretare Mark Dickinson till The Guardian.

Vidare säger han att fackförbundet står redo att agera och försvara sina medlemmar.

Säkerhetspersonal ska under torsdagen ha funnits på plats vid P&O:s fartyg i Dover och Larne (nära Belfast). Enligt RMT ska vakter ha försökt komma ombord för att föra iland personal. 

En talesperson för P&O uppges ha sagt att rederiet behövt ta ”ett väldigt svårt men nödvändigt beslut”. I nuläget är rederiet inte lönsamt och dess överlevnad är beroende av att göra ”snabba och betydande förändringar”.

Såväl brittiska politiker som fackföreningar har fördömt rederiets agerande – som beskrivs som pinsamt, oacceptabelt och ett skandalöst svek – och uppmanat regeringen att agera.

Även från svenskt håll får rederiet kritik. Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold fördömer kraftigt P&O Ferries agerande. 

– Vi fördömer både principen att ersätta de anställda med billigare inhyrd personal och det faktum att man inte varslat i förväg överhuvudtaget. Vi uppmanar rederiet att göra om och göra rätt, säger han till Sjömannen.

Han fortsätter:

– Vi uppmanar också såväl allmänheten som internationella organisationer som ITF, ETF och NTF att bojkotta rederiet. Ingen ska åka med P&O Ferries framöver, säger Kenny Reinhold.